Door naar C.B is een Baanbreker, die heult met de Baliekluiver.

Baanbreker [Jan.] : Iemand die vaak ontslag neemt. Ook een te zware Zamboni.

B.A.A.S. [Bart Raadslee.] : Leidinggevend voorwerp, wat het vaak niet snapt. Wordt helaas vaak aangetroffen in elke tak van bedrijfsvoering die maar denbaar is, is nog steeds een beschermde diersoort. Ook: BotteArroganteAchtelijkeSchoft.

Badde [A. van Os.] : Radio en televisie gids.

Badsponsenfort [Bieberkop.] : Amsterdams Sportfondsenbad. (zie ook 'Spatbordenfonds').

Baffie : 1. Naam gegeven aan de hout nummer 4. Vroeger hadden golfstokken namen als 'Driver', 'Spoon', 'Mid-iron', 'Mashie', 'Niblick'. De naam Baffie is echter niet zo bekend maar iedereen die een houten 4 in zijn tas heeft, heeft hem. De bekendste naam is Driver die nog steeds gebruikt wordt. Het is de hout nummer 1. Een golfspeler mag in de baan maximaal 14 stokken meenemen.Tegenwoordig zijn de koppen van de 'houten' van high-tech materialen gemaakt zoals titanium en graphite. Toch worden in de golfsport nog steeds de termen 'hout' en 'ijzer' gebruikt.

Baffie [Siksen.] : 2. Een (auto)ongeluk met flink veel schade.

Bakkenist [Jan.] : Inzittende van een Bakkie (zijspan of gondel).

Bakkie : 1. Kopje koffie. Als uitdrukking: Even een bakkie doen.

Bakkie : 2. Met deze term wordt het maken van een back-up aangeduidt.

Bakkie [Jan.] : 27Mc (27MHz) zend/ontvanger; Lift-gondel; Anningwagentje voor de echte doe-het-zelver; Zijspan.

Bakkie allerlei : Term voor een goed gevulde zoutjesbak met o.a. cornuco's, ships, (borrel-)nootjes en pepsels. Het bakkie allerlei is één van mijn favoriete hapjes tijdens feestjes e.d.

Baliekluiver [Jan.]: Je zult maar trek hebben in een stukje Bali(e).

Balière [Jan.] : Dame achter de Balie.

Balalaika robben [Bieberkop.] : Baikal(meer) robben. Heel kleine (zee)robben in Artis, net pinguins.

Ballesjans : [A. van Os.] Wordt gebruikt in de uitdrukking 'de ballesjans maken'. De ballesjans maken doe je om in het middelpunt van de belangstelling te willen staan.

Bananamaschischi [dun oeliaan.] : Milkshake in het Oeliaans (niet bananen milkshake, daar vergist men zich wel eens in).

Banger [Fox-1] : (Op z'n Engels, spreek uit als 'benger'). Benaming voor iemands auto als het een type is dat ook voor banger-racing wordt gebruikt. Hieronder vallen o.a. de Ford Taunus, Ford Granada en de Chevrolet Caprice. Dus rijd je een Ford Taunus (zoals ik) dan heb je bij voorbaat al een banger.

Banketletter [schapvlees.] : Uitwerpselen.

Bankstel [Jan.] : Duo met veel zitvlees.

Bappen (ww) [Daan] : Uitdrukking voor het naar de WC gaan, poepen. 'Ik ben even bappen', ik ben even aan het poepen.

Barière [Jan.] : Dame achter de Bar. Vooral de XXL-modellen kunnen met recht een barière zijn.  Zie ook Balière (of Kassière).

Barrel [Jan Tolenaars.] : Iets, dat zowel letterlijk als figuurlijk op instorten staat.

Batsen [Siksen.] : Wordt gebruikt in de uitdrukking 'iemand in elkaar batsen', of beter gezegd, iemand een portie klop geven.

Bedpan [C. Spijkers.] : Kookstoestel, geschikt voor grote gezelschappen.

Beefgetouw [Pater Ontiuspilatus.] : Touwtrekvereniging van de Paus.

Beffen [blacks] : Afkorting voor Bellen ,Emailen ,Faxen. In de zin: 'tot ziens, we beffen wel...' diT word in Amsterdam gebruikt!

Belatafeld [Roffatakkie Duvel.] : (Rotterdams) Gek zijn.

Belinda Menthol. [Gollem.] : Deze rookwaar wordt over het algemeen vaak genuttigd door wat oudere, enigszins ordinaire hoogblonde huisvrouwen van achter in de 40. Zij zijn meestal ook in het bezit van een Tomos-brommer in een liefst zo opvallend mogelijke kleur.

Berenspek [Jan.] : Ontbijtkoek. Een plak ontbijtkoek tussen 2 sneetjes brood noemden we thuis (omgeving Alkmaar) bruine berenspek.

Bert [Spawn.] : Een irritant persoon dat overal slecht in is en vragen blijft stellen.

Beschimmelde periodiek [Gompie.] : Wordt gezegd wanneer je al jarenlang op je maximum salaris zit binnen een bepaalde schaal. Bij de overheid wordt een functionaris ingepast in één van de x-aantal salarisschalen. Een salarisschaal bestaat uit een x-aantal periodieken. Er wordt ook wel gesproken van dek- en ovenschalen.

Besjommelen : Bargoens voor betalen, afrekenen.

Betonnen patatbakje [The Hooligan.] : 'Mislukt' bouwwerk waar U2 onlangs in heeft opgetreden. De akoestiek bleek walgelijk volgens de fans met wie ik gesproken heb. Er wordt in dit misbaksel ook iets aan een balsport gedaan. Tevens een goede klant van een leverancier van rollen gras. Heeft ook korte tijd als koeienstal dienst gedaan. Naar het schijnt ligt hier een logo ingemetseld van een echte volksclub.

Beunhaas [illyas.] : Iemand die zonder de vereiste kennis of bevoegdheid een vak uitoefent: roffelaar.

Beurtbalkje [Jan.] : Slagboom voor een afwerkplek.

Beveiligd vol pension [Japie uut Rhoon.] : Gevangen zitten in de bak, petoet, bajes enz. De enige éénpersoonskamer waarvoor geen toeslag betaald hoeft te worden. Die hoest de belastingbetaler wel op. Een oplossing voor het cellenprobleem is een uitermate eenvoudig gevangenengeleidingsysteem. De gevangenen, maximaal 8 per cellenblok, zitten via een ingenieus armbandsysteem verbonden aan een ingebouwd computergecontroleerd railstelsel in het plafond. In cel kan de armband worden ontgrendeld en hoeft daar niet te worden gedragen. De celdeur kan pas open als alle gedetineerden hun armband hebben omgedaan. (Pogingen tot) sabotage aan het systeem leiden tot blokkering van de gemotoriseerde geleidewagen, bovenin het U-vormige railsysteem. De computer 'weet' direct welke gevangene de schuldige is. Tijdens het 'uitlaten' van de gevangenen uit de celblokken zorgen de bewaker én het doseersysteem er voor dat de gevangenen één voor één en met voldoende afstand van elkaar de gang op geleid worden. De geleidewagen geeft de wandelsnelheid aan. Wilde bewegingen van de gevangene zorgen er voor dat het systeem blokkeert en in geval van dreigend gevaar door de gevangene(n) dient het systeem een kalmerende stroomstoot toe. De armband heeft communicatiemiddelen zoals een telefoon en alarmknop. Er kan dus met een bewaker van achter een dichte deur gecommuniceerd worden. In noodgevallen als bijvoorbeeld brand kunnen de pluggen van de armband door de gevangene zelf worden losgebroken. Gevangenen die zichzelf naar het leven staan of tot rust gebracht moeten worden kunnen verplicht worden de 'dodemansknop' te gebruiken. Zij moeten dus iedere xx seconden deze knop op de armband indrukken om de 'paralizer' niet te activeren. In de cel moeten zij wel de armband dragen. An original prisoners safety system idea by Ruvo.
Vanaf nu dus geen gezeur van de overheid meer dat het zo gevaarlijk voor de bewakers is als er meerdere in een cel zitten. Oh ja, over privacy gesproken. Dit recht moet de gedetineerden als eerste ontnomen worden. Een gevangene kan geen recht op privacy hebben, het moet eerder een gunst worden.

Bezienswaardigheidsspecialist [ProudToBeDutch.] : Contactpersoon bij wie je terecht kan voor gespecialiseerde informatie over verschillende bezienswaardigheden in binnen en buitenland.

Bic, ook bikker [Bart Raadslee.] : Meest geconsumeerde schrijfmiddel ter wereld. Ook: Een heer die zijn inkomen betrekt uit het voor zich laten werken van dames, op een (nu) legale, maatschappelijk verantwoorde wijze.

Bi-lateraal [Iron OX.] : Walgelijke ambtelijke uitdrukking. Wordt gebruikt voor een extra bespreking naar aanleiding van een bepaald punt.

Bieberkop (I) [Bieberkop.] : Koosnaam kater en pseudoniem. Samenvoeging van de verbastering Bieber van de katernaam Bebop en kop van koppoter. Kop op pootjes is een rode kater veelvraat. Naar de geeste kop van de rode kater in 'Alice in Wonderland'.

Bieberkop II [[Bieberkop.] : Troonopvolger Bieberkop I: rode kater Obi-Wan-Kenobi, een notoire schootzitter. Verkozen alsgevolg van zijn onbegrijpelijke vermissing van meer dan 3 maanden.

Bilbaard [Frühstück.] : De weelderige aanwas bij het splitsen van de rug.

Bilboer [Noco Borokov.] : Een tussen de bilkaken ontsnappende scheet.

Billentikker [Bert Ruinejongen.] : Draaihekje in de supermarkt; Viezige leidinggevende; Jas met staldeuren (jacquet); Onverwachte verrassing op het herentoilet; Harde faecaliën waarbij de producent moet opstaan tijdens de stoelgang.

Bimi [kermisfreak.] : Spin.

Bin Laden [Simon Topverbod.] : Duits verkeersbordopschrift bij laad- en losplaats.

Binsen [Michiel.] : Ander woord voor donderen, flikkeren, mieteren etc. 'Wil je dat nog bewaren, of kan dat worden weggebinsd?'. 'Bins effe lekkere een eind heen!'. 'Ergens een nietje doorheen binsen'.

Bioscoop : Omvang van een biologisch onderzoek.

Blaastest [Jan.] : Als je blaas (na teveel drinken) op knappen staat en het toilet is bezet.

Blerven [michel T.] : Staat voor: viezigheid, smerig.

Blinde Geleidehond [Jan.] : Van de zijkant is dit niet goed te zien, het zou ook een Half-geleider kunnen zijn (zie ook 'half-geleider').
- Noot van de RVR-auteur: Een prachtig voorbeeld hoe slecht het Nederlands in elkaar zit. Want zeg nu eerlijk, wat heeft een visueel gehandicapte nu in hemelsnaam aan een blinde geleidehond! Zo'n hond moet juist goed kunnen zien. Het is dus vanaf nu in correct Nederlands: 'Geleidehond voor visueel gehandicapten'. En reken maar dat deze trouwe viervoeters goed opgeleid zijn!

Blokkendoos [Bart Raadslee.] : Kubistisch gezelschapspel. Ook: Mathematische handigheden, past mijn kegel in jouw blokkendoos?

Bobslee [Jan.] : Duur voertuig van een bewuste onbeschanken bestuurder. (=> Bert steekt zijn geld liever in drank).

Boefje [Don Leo.] : Satirische benaming voor een ondeugend persoon beter bekend als doerak c.q. belhamel.

Boeing [Fox-1] : Auto met meer dan modale achterspoiler (aldus Metal en NRGeist, doelend op mijn auto).

Boela lalala [Ashley.] : Voetbal. Dit riep ik altijd als we naar het voetballen bij D.R.L.(De Rotterdamse Leeuw) gingen kijken.

Boerkaas [pluk.] : Kaas waarvan je flink gaat boeren.

Bommelding [Jan.] : Apparaat of gebruik van de heer Olivier B. Bommel te Rommeldam. (het kan de Schicht betreffen maar ook o.a. een probleem dat door deze OBB veroorzaakt is).

Bonjedempers [Bieberkop.Van: Simon Carmiggelt of Theodor Holman.] : Bosje bloemen.

Boordcomputer [Jan.] : Opvolger van het Polshorloge. De zwaardere modellen kunnen nekkramp veroorzaken. Ook in kantoorwit verkrijgbaar.

Bosatlas [Jan.] : Handig naslagwerk om te zien waar veel bomen staan. Van die bomen is papier te maken waarop de Bosatlas gedrukt wordt.

Botche (spreek uit: Botsje) [Bart Raadslee.] : Simplistische uitdrukking voor scrotum, klootzak dus!
Hulde aan van Kooten en de Bie.

Botsauto [Jan.] : Vervoersmiddel voor een ramptourist.

Braddie : Bruine resten die achtergebleven zijn in de WC-pot.

Brandweerauto [Jan.] : Snel ontvlambaar voortuig dat niet te blussen valt.

Breezersletje [Jeroen.] : Meisje dat op feesten en fuiven zich tot publiek bezit verlaagt na consumptie van te veel Breezers.

Brokkelen [Carlitos.] : Heel hard over je nek gaan.

Brokkenpiloot [Bieberkop.] : Kat Pardoes die uit zijn pindabakje eet.

BromfietsHOND [Jan.] : De gekraakte versie van AutoCAD.

Brommerties kieken [R. Böke.] : Tongzoenen.

Broodrooster [Jan.] : Rooster dat alles doorlaat behalve brood (zie ook 'veerooster').

Broodje Grote Bek [Geert Kruideren.] : Big Mac.

Broomsuite [A. Verwoerd.] : De broomsuite, ofwel de bezemkast, vind je in ieder **** sterren hotel. Het is de plek waar de derde persoon zijn nachtrust kan doorbrengen.

Brubbelbrats [Noco Borokov.] : Een vettig ratelende scheet.

Bruinebonenschep [Bianca Lelieveld.] : Schuimspaan.

Bruine sjanpoepel [Uit: Polletje Piekhaar en Lord Zeepsop.] : Bargoense uitdrukking voor bruine verf.

Buffelknurft [Piet Kuyl.] : Een ONTZETTENDE hufter.

Buitenlander [Jan.] : Bijna elk vliegtuig of ruimtevaartuig is een buitenlander en daarmee ook een buitenopstijger. Het betreft in hoofdzaak Aardlanders en een enkele Maanlander of Marslander.

Buize voor de koef : Drinken op andermans kosten en zelf geen rondje aanbieden.

Buize(n) [Roffatakkie Duvel.] : (Rotterdams) Veel drinken zie ook zuipen.