musa basjooBanaan

Een banaan in de tuin in NL, dat kan! Met name Musa basjoo kan met goede bescherming in de volle grond ook de winters overleven. En dat is de moeite waard. Een banaan geeft een bijzonder tropisch effect door de meters grote, lichtgroene bladeren. Deze groeien in een rap tempo uit iets dat een stam lijkt maar in feite een samengestelde bladsteel is.

Verzorging

Bananen kunnen in een kuip of in de volle grond. In beide gevallen hebben ze véél mest en water nodig. Paardenmest is erg geschikt omdat die door broei ook warmte geeft. Eventueel kan stikstofhoudende kunstmest gebruikt worden. Iedere een of twee weken komt er dan zo’n groot blad bij. Een blad betekent tevens 3 tot 4 cm extra stengel.

Mijn ervaring is dat ze het in de volle grond beter doen. De ideale zomerplek is: licht, vochtig, uit de wind. De enorme bladeren waaien gemakkelijk stuk.

's Winters zijn er drie mogelijkheden:

Enkele soorten, met name musa basjoo, kunnen dus met flinke bescherming buiten overwinteren. De plant moet dan royaal worden ingepakt. Dit kan door vóór de eerste nachtvorst het blad af te snijden, de grond te mulchen en er een ruim stuk gaas omheen te zetten. Het gaas vullen met stro, bladeren e.d. en er vervolgens een rietmat omheen bevestigen. Als laatste het geheel afdekken met een waterdichte "muts" (ik gebruik een omgekeerde speciekuip).

Bij extreme vorst experimenteer ik nog met kerstverlichting (geeft warmte) onder een extra laag textiel. Zie foto! Gezellig ook. Als ie zo door de winter komt is er kans op bloei.

banaan met winterbeschermingAls de winterbescherming beperkt blijft tot een dikke mulchlaag, kan de steel tot de grond invriezen want deze verdraagt niet veel meer dan ongeveer 8 graden vorst. In het voorjaar loopt de plant dan weer uit met nieuwe, jonge scheuten maar hij wordt dan niet zo hoog en bloei is dan niet te verwachten.

Voor vermeerdering kunnen de uitlopers aan de voet van de stam voorzichtig worden losgemaakt en uitgeplant. Zaaien kan ook, in het vroege voorjaar. De zaden, ter grootte van een hazelnoot, worden aangevijld tot op het wit en vervolgens een etmaal geweekt in lauw water. Daarna een cm diep zaaien. De jonge planten kunnen het beste het eerste jaar vorstvrij overwinteren.

Ik heb de volgende soorten:

Ensete perrieri

Deze weinig bekende soort (2009) is afkomstig van Madagascar en heeft een verdikte, blauwachtige stam. Vruchten zijn niet eetbaar, winterhardheid is onduidelijk.

Ensete ventricosum

Deze heet ook wel Musa ensete of Abessijnse banaan. Hij is minder winterhard dan de musa's en kan het beste vrijwel droog en bij een graad of tien overwinteren. De 'gewone' Ventricosum (2009) heeft grote groene bladeren met een rode nerf. De cultivar 'Maurelii' is een must have met prachtige donkerrood blad. De plant kan in een kuip, maar ik zie hem in de volle grond veel sneller groeien. 

Musa acuminata

Musa acuminata 'Dwarf Cavendish' blijft klein (180 cm), bloeit roodpaars en geeft als het lukt kleine, eetbare banaantjes. Heeft veel warmte nodig, en moet niet kouder dan een graad of 12 overwinteren.

musa basjoo bloemMusa basjoo

De meest bekende en winterharde tuinbanaan. Deze kan maximaal 5 meter hoog worden. De vruchten zijn niet eetbaar. Musa basjoo heeft in mijn tuin de winters van 2007/8 en 2008/9 prima overleefd en heeft voorjaar 2009 vijf stelen en is  maximaal  vier meter hoog.

Musa 'Helen's hybrid'

Dit is een nieuwe vondst uit Darjeeling, in de oostelijke Himalaya op ongeveer 1800 meter. De plant, een kruising tussen M. sikkimensis en Musa Chini-Champa, zou redelijk hard zijn en in ons klimaat wellicht eetbare banaantjes kunnen opleveren. Veelbelovend dus. Ik heb er in juli 2007 een in de tuin gezet, maar die heeft de toch niet extreme winter van 2007/08 niet overleefd. Behandel hem nu als kuipplant.

Musa nagensium

Snelgroeiende, grote soort (tot 6 meter schijnt het) met donkere nerven en bladsteel, en lang smal blad (2008). Ik heb hem de winter door laten groeien in een slaapkamer en dat ging prima.

Musa ornata

Musa ornata (2009) is een sierbanaan die een roze bloem vormt. Hij wordt 2-3 meter hoog en vormt gemakkelijk opschot. Overwintering idealiter bij een graad of vijf, en vrij droog.

Musa sikkimensis

Iets minder bekend als tuinbanaan. De plant komt iets later op gang dan Musa basjoo en heeft mooie, roodachtige bladstelen. Eventuele vruchten schijnen eetbaar te zijn. Mijn eerste Sikkimensis  (2006) is de eerste winter in de schuur goed doorgekomen, maar woei eenmaal in de tuin in enkele dagen aan flarden. Ik heb de geknakte bladeren vervolgens afgesneden, wat de plant niet heeft overleefd. Nieuwe gekocht in 2008. De plant komt de winter in mijn vorstvrije schuur goed door. 'Red Tiger' (2011) is een variëteit met rode strepen in het blad.

Musa velutina

Kleine soort (2008), wordt niet hoger dan anderhalve meter en komt makkelijk in bloei, soms al het eerste jaar. de bloemen zijn geel, bij var. Pink zijn ze roze. De banaantjes zijn eetbaar. Winterhardheid onduidelijk.

Musa zebrina

Musa zebrina of bloedbanaan wordt tot 2 meter hoog en heeft rode wijnvlekken op de bovenkant van de bladeren. Ook de onderkant van het blad is rood. De vruchten zijn niet eetbaar. Heeft bij mij de winter in de woonkamer prrrima doorstaan.

Musella lasiocarpa

Deze minibanaan uit China (2008) wordt hier hooguit 1 meter hoog. De bloei duurt vijf maanden en bestaat uit opvallende, gele, artisjokachtige bloemen. De vruchten zijn niet eetbaar. Er wordt beweerd dat deze soort hier winterhard is. Ga ik proberen.

ensete maurelii

Omhoog