pauwloniaBlad

Planten met groot blad maken een weelderige, tropische indruk. Ze kunnen gebruikt worden als blikvanger en/of als contrast met planten met fijn blad, zoals varens en bamboe.  Ook palm, banaan en canna en bijvoorbeeld pauwlonia hebben groot blad.

Maar er zijn meer bladplanten voor tuinontwerp in tropische sfeer. Op deze pagina bespreek ik hier een aantal van. Meer info is o.a. te vinden in 'Big leaves for exotic effect' van Stephen Griffith.

Alocasia

In 2008 heb ik een alocasia macrorrhiza (reuzentaro, reuzenolifantsoor) uit Frankrijk meegenomen. Zeer tropische look. Een kuipplant voor in de schaduw, moet koel maar vorstvrij en relatief droog overwinteren. Er zijn vele soorten alocasia's.

Astilboides

Astilboides tabularis (2007) heeft ronde, horizontale bladeren die een doorsnede van 90  cm kunnen halen. Het blad zit op een korte steel. In de zomer komen roomwitte bloempjes op lange stelen die zich tot een hoogte van ongeveer 1 meter boven het blad verheffen. Astilboides groeit het liefst in humusrijke, vochtige grond in halfschaduw tot schaduw en is daarom een perfecte contrastplant onder bijvoorbeeld bamboe.

Coleus

Coleus (Solenostemon scutellarioides) is een plant met kleurrijk blad in allerlei vormen, maten en kleuren. Er is een groot aantal cultivars. Kijk op Coleusfinder voor meer info.

Colocasia

Colocasia of Taro is een snelgroeiende tropische bladplant met een enorme hoeveelheid variëteiten. Kijk bijvoorbeeld op de site van Dave's garden. In het tuincentrum is vaak 'Black magic' als vijverplant verkrijgbaar. In sommige toko's en supermarkten zijn de knollen onder de naam 'chinese tayer' verkrijgbaar. Koop ze voor een prikkie in februari en stop ze in potten met pootaarde. In mei buiten uitplanten. De knollen droog laten overwinteren, ze rotten snel.

Darmera

Darmera peltata of schildblad (2008) is een fraaie plant voor een vochtige, liefst zonnige plek. In het voorjaar komen er eerst dikke, 75 cm lange harige stelen met vele roze bloemetjes. Pas daarna verschijnen de grote, ronde bladeren op lange stelen. Mooi bij de vijver als vormcontrast met riet- en grassoorten, iris, enzovoort.

Ficus

Ficus elastica (rubberplant) is niet de echte rubberboom maar wel een overbekende kamerplant. De Robusta (2009) heeft extra groot, groen glimmend blad. Hij doet het ook uitstekend in de tuin op een lichte schaduw- tot halfschaduwplek. Moet wel vorstvrij overwinteren lijkt het.

Gunnera

Gunnera manicata (2006) is afkomstig uit Brazilië. De plant is zeer geschikt voor de tropotuin vanwege de enorme donkergroene bladeren. Deze kunnen tot 2 meter doorsnede bereiken op dikke stelen van tot 150 cm lang. De plant contrasteert prachtig met een hoge grassoort of bamboe. Gunnera houdt van vochtige grond en halfschaduw of eventueel volle zon. Er is een winterdek nodig.

Vaak gebeurt dit door gaas om de plant te zetten en dit vol te storten met bladeren. Ik vind een met organisch materiaal gevuld afdak dat gebouwd wordt van de afgesneden bladeren eenvoudiger én minder lelijk.

kardoenKardoen

Deze meerjarige grote distelachtige is verwant aan de artisjok. De plant heeft blauwgrijze, tot 50 cm lange, geveerde bladeren en wordt twee meter hoog. De bladstelen en bloemknoppen zijn eetbaar. Blancheren.

Melianthus

Melianthus major is een bladplant uit Zuid Afrika met grijsgroen berijpt, samengesteld en gezaagd blad. Hij is vooral geschikt als kuipplant, maar in de tuin kan ook mits hij voldoende winterbescherming krijgt. In de tuin gedraagt Melianthus (2006) zich als een vaste plant (hoogte ca. 100 – 150). Dit levert als ie de winter overleeft een mooie, compacte plant op die alleen niet of zelden tot bloei komt. Dat gaat beter als kuipplant. De langgerekte bloeiwijze is donkerrood en doet denken aan Acanthus. In de kuip wordt Melianthus snel kaal aan de onderzijde van de plant. Regelmatig (na de bloei) terugsnoeien is dan het devies.

Podophyllum

Podophyllum (voetblad, 2010) 'Kaleidoscope' heeft rozerode bloemen die onder het blad schuilgaan. Het gaat bij deze plant echter om het blad, een paraplu die een halve meter in doorsnede kan worden. Dat blad is getekend met bruinrode, zilveren, zwarte en lila strepen en ringen. Schaduwplant. 

Rheum

De rabarberplant (2007) heeft fraaie grote bladeren vanaf de grond. Rheum palmatum wordt het grootst, met ingesneden bladeren die bijna een meter in doorsnede kunnen worden. Ik heb de cultivar 'Tanguticum'. Deze wordt 150 cm hoog en bloeit met rozerode bloeiaren. Het blad  wordt in de zon ook roodachtig. Zaait zichzelf uit. Staat graag in de volle zon met veel water en mest. Redelijk winterhard.

Ricinus

Ricinus of wonderboom is een gemakkelijk te zaaien eenjarige. Groeit in rap tempo tot boven de twee meter, sommige varieteiten zelfs tot 4 meter. Het grote esdoornvormige blad is glimmend donkerrood. De plant heeft veel warmte, mest en licht nodig (bananenbehandeling). Door vorm en kleur is Ricinus een mooie contrastplant en handig om gaten in de beplanting te vullen.

Rodgersia

Dit zijn vaste planten die grote, samengestelde bladeren krijgen op forse stengels. Ik heb Rodgersia aesculifolia (2007): het blad van deze soort lijkt op dat van de paardekastanje. De bladeren staan op harige stengels van max. een meter lang. Fraaie herfstkleuren. Prefereert een vochtige plek in de schaduw.

Tetrapanax

Tetrapanax 'steroidal giant' is een zelfs naar tropo begrippen spectaculaire bladplant met esdoornvormig blad dat een meter doorsnee kan hebben. De plant gedraagt zich in ons klimaat als een vaste plant en wordt maximaal drie meter hoog. Deed het bij mij in de zon slecht, staat nu (2008) op een meer schaduwrijke plek en komt lekker aan de groei. Hij vormt opschot dat voor vermeerdering gebruikt kan wordt. Winterdek is nodig.

Omhoog