canna x variabilisCanna

Canna is een plant met grote, glanzende bladeren en vanaf juli tot de vorst gele, oranje of rode bloemen. Sommige cultivars hebben rood of bont blad. Er zijn veel verschillende hybriden die 50 tot 250 cm hoog worden.

Ik heb een voorliefde voor de grotere soorten, zoals C. musafolia. Het is een knolgewas dat niet winterhard is, alhoewel er bij mij een paar knollen (C. altensteinii) in de grond de winter 2007/8 overleefd hebben.

Canna, verzorging

De plant heeft ’s zomers veel water, zon en mest nodig. ’s Winters moet de plant op 10 tot 15 cm worden afgesneden en droog, donker en vorstvrij overwinteren. Een kelder is heel geschikt. Ik poot de knollen omstreeks 1 maart in potgrond zodat ze uitlopen. Half april in de volle grond kan ook. De wortelstokken worden eventueel gescheurd.

Er kan ook in februari (op een warme plek en 1 cm diep) gezaaid worden. De zaden moeten worden aangevijld tot op het wit en vervolgens een etmaal geweekt. Dan kiemt het zaad prima, maar de kiemplantjes zijn kwetsbaar voor schimmel en virusaantasting. Om de kiemplantjes goed te laten groeien is vooral veel licht nodig.

Eind mei kunnen de planten naar buiten. De jonge scheuten hebben soms last van slakken.

canna musafoliaCanna, soorten

Omhoog