kiwiKlimplanten

Klim- en slingerplanten doen aan Tarzan denken en kunnen dus gebruikt worden bij tuinontwerp in tropische sfeer. Er zijn allerlei geschikte soorten. Naast de hier beschreven zijn dat onder andere ook hop, vitis (wijnrank), en klimhortensia.

Akebia

Akebia quinata of schijnaugurk (2010) is een snelle groeier die 10 meter hoog kan worden. Bloeit in het voorjaar met bruinrode, zoetruikende bloemen.

Aristolochia

Aristolochia macrophylla of pijpbloem, Duitse pijp, is een winterharde klimmer met groot blad en merkwaardige bloemen. Uit Zuid-Amerika  komt A. littoralis (2008) met glanzend groen blad en een bruinrode, gespikkelde bloeiwijze. Deze is niet winterhard.

Campsis

Campsis grandiflora of trompetklimmer (2007). Deze klimmer wordt 5 meter hoog en bloeit van juli tot oktober met grote, oranje, trompetvormige bloemen. De plant wil graag een warme plek (bijvoorbeeld een zuidmuur) maar beschaduwde wortels.

Clematis

De bekende bosrank. Clematis armandii (2008) heeft glanzend, spits, leerachtig blad en is wintergroen.

Hedera

Hedera helix is de gewone klimop. Dit is een in Nederland inheemse klimplant met glimmend, donkergroen blad. Hij hecht zichzelf aan bomen, muren en schuttingen en is wintergroen. Buitengewoon nuttig in de tropotuin als ondergroei, om grote bomen te verjungelen en om lelijke objecten te begroeien. Er zijn allerlei cultivars.

Kiwi

De kiwi is een zeer snelgroeiende klimmer met rode, harige ranken en groot, rond, appelgroen blad. Het blad contrasteert mooi met bijvoorbeeld dat van een palm. Als je vruchten wilt: er zijn mannelijke en vrouwelijke planten, maar ook zelfbestuivers. Ik heb twee zelfbestuivers (dacht ik) van vijf jaar oud maar nog nooit vruchten gehad. Maar na vijf jaar zijn er de eerste bloemen, en zowaar een stuk of zes vruchten (2008)! Snoeien in januari.

Lonicera

De bekende kamperfoelie. Lonicera henryi heeft glanzend groene bladeren en is wintergroen. Sterke plant.

Passiflora

De passiebloem komt oorspronkelijk uit Amerika. Zie onder andere www.passiebloem.nl. Er zijn wel 500 soorten, de meeste niet winterhard. Gemakkelijk verkrijgbaar zijn P. caerulea (2009, blauw) en P. caerulea 'Constance Elliott' (2008, wit). Deze kunnen met enige zorg in de volle grond blijven: warme plek, winterdek. De planten hebben veel water nodig. In het voorjaar kunnen de lange ranken eventueel worden gesnoeid. Ik heb verder 'Purple rain' (2008), een verbazend snelle groeier.

Trachelospermum

Trachylospermum jasminoides of Toscaanse jasmijn (2009) is een halfwinterharde klimmer die afkomstig is uit Japan (!). Hij heeft glimmend donkergroen blad en bloeit in de zomer met kleine witte bloemen die een opvallend sterke zoete geur verspreiden. De plant is geschikt voor een zonnige plek, in de winter is bescherming tegen de combinatie van vocht en kou aan te raden.

Omhoog