nikau palmSchaduwtuin

Lang niet alle planten gedijen goed in de schaduwtuin. Tot overmaat van ramp is een beschaduwde plek in onze tuinen vaak ook nog droog, omdat de schaduw wordt veroorzaakt door een gebouw of bomen die het regenwater deels wegvangen. En droog én donker tuinieren is lastig.

Bevloeiing is dus in mijn ogen een vereiste om met succes in de schaduw te kunnen tuinieren. Ik vang regenwater op van het dak en gebruik verder druppelslangen. Die laatste sluit ik aan op de waterleiding, want druppelslangen die op lage druk werken heb ik nog niet gevonden. Wie helpt?

Maar goed, mét extra water kan er wat moois van gemaakt worden. Het milieu van de schaduwtuin kan verder nog worden verbeterd door de grond (bij mij zandgrond) te mengen met turf en compost, plus nog wat voeding, bijvoorbeeld in de vorm van Vivimus of organische mest.

Ik gebruik stammetjes en boomstronken als scheiding tussen pad en planten in de verwachting dat het rottende hout goed is voor de varens... In de herfst gaat al mijn bladafval op de schaduwtuin, om het bosgevoel nog een boost te geven en ter bescherming tegen de vorst.

Exoten voor de schaduw

eucalyptus regnansIn de tropotuin vormen boomvarens de ruggengraat van schaduwplekken. Ook de meeste andere varensoorten zijn geschikt en aantrekkelijk.

Het fijne loof van de varens is vervolgens fraai te combineren met bladplanten, zoals tetrapanax, astilboides tabularis, fatsia en dergelijke. Als bloeiende struiken pas ik rhododendron en camelia toe. Hydrangea is ook met name voor halfschaduw geschikt en kan verbazend veel droogte hebben.

Sommige, met name lagere bamboes zijn oorspronkelijk onderbegroeiing in het bos en dus (half-) schaduwplanten. Ik gebruik in de schaduwtuin Sasa palmata en Pleioblastus-soorten als P. linearis en P. hindsii. Ook Sasa tsuboiana is zeer geschikt.

Er zijn ook palmen die passen in tuinontwerp voor een schaduwplek. Rhapidophyllum hystrix houdt van halfschaduw en is vrijwel winterhard. Verder is de schaduwminnende Nikau palm in het bosmilieu te proberen, maar die moet 's winters beschermd en bijverwarmd.

Veel klimplanten zijn ook geschikt voor schaduw. Bruikbaar zijn bijvoorbeeld hedera, klimhortensia, clematis en kamperfolie.

Ondergroei

Onder de struiken en varens kunnen bijvoorbeeld pleioblastus pygmaeus en de decorplanten aspidistra en farfugium groeien. Daarnaast pas ik de inheemse salomonszegel toe. Daar bestaat trouwens ook een exotische reuzenvariant van: polygonatum zanlanscianense wordt 150 cm hoog. Een fraai exotisch ogende plantje is slaapkamergeluk (Soleirolia soleirolii) dat meer bekendheid geniet als kamerplant maar behoorlijk winterhard is en een fraai tapijt vormt.

Ook geschikt zijn lelietje-der-dalen (convallaria majalis) en longkruid (pulmonaria, 'Blue ensign' en 'Mrs. Moon') toe. Helleborus niger.

Daar doorheen nog wat bloemetjes: de inheemse akelei (de echte langgesteelde donkerpaarse natuurlijk) en bletilla striata. Digitalis. Bosanemoontjes. Mooi tuinontwerp hoor.

boomvaren

Omhoog