callistemonStruik

In het ontwerp van de tropotuin spelen de Eucalyptus, bamboepalm en banaan een hoofdrol.

In de struikensfeer zijn Camelia en Rhododendron erg geschikt. Het donkere, leerachtige blad is wintergroen en contrasteert mooi met bamboe.

Ik houd ook erg van struiken met rood blad, zoals Cercis en cotinus. Het rood harmonieert met bloemen in dezelfde tint en versterkt door het kleurcontrast het weelderige groen.

Een derde reden om voor bepaalde struiken te kiezen is de bloeiwijze. Brugmansia heeft werkelijk schitterende bloemen met een zware geur. Die vergoeilijken het verder nogal pierige uiterlijk van deze struik.

Er zijn uiteraard veel meer bruikbare soorten.

De hier beschreven soorten heb ik zelf in de tuin. Er zijn er nog wel meer die in de tropotuin kunnen worden toegepast. Bekend en te noemen zijn o.a. Aucuba, Laurus, Mahonia, en Photinia.

Acacia

Acacia (de NL naam is mimosa) komt uit Oz en heet daar wattle. Het is een  snelgroeiende, half winterharde struik met fijngeveerd blad die 500 cm hoog kan worden. Acacia baileyana (2007) en Acacia dealbata (2007 blauwgroen blad) zijn bij mij onvoldoende winterhard gebleken.

Acer palmatum
 
Er zijn honderden variëteiten van de Japanse esdoorn. Alle zijn winterhard. Ruwweg zijn ze te onderscheiden in opgaand (tot een paar meter) of paddestoelvormig, rood, groen of bont, en met handvormig of diep ingesneden blad. Veel cultivars hebben fraaie gele of rode herfstkleuren. De rode, opgaande soorten combineren zeer fraai met bamboe. De brede en lage vorm van de paddestoelvormige Acers is ook zeer bruikbaar.
Bus in Sappemeer is een gespecialiseerde kweker.

 Albizia

Albizia Julibrissin (zijdeboom of Perzische slaapboom) kan een meter of 5 hoog en even breed worden en heeft dubbelgeveerd blad dat zich 's nachts dichtvouwt. Lichtroze bloemen.

Aralia

Deze 'Duivel's wandelstok' is een uit Japan afkomstige struik of eigenlijk een kleine boom. Aralia wordt tot 8 meter hoog, en heeft tot 1 meter grote, complex samengestelde bladeren. In de herfst komen er clusters van witte tot roze bloemetjes. Het boompje verspreidt zich snel door opschot. De herfstkleuren zijn opvallend mooi.

brugmansiaBrugmansia

Schitterende plant met lichtgroen loof en grote, trompetvormige, bloemen in verschillende kleuren. De hele tuin ruikt ernaar, met name 's avonds. Doet het in de volle grond beter dan in een pot, maar moet 's winters naar binnen.

Buddleja

Buddleja davidii is de bekende vlinderstruik. Omstreeks 1 april tot een halve meter boven de grond afknippen. Dan vormt hij meterslange scheuten die in de zomer en het najaar van roze tot paars bloeien. Ze zijn er ook in het wit. De bloemen trekken veel vlinders aan.

Callistemon

De lampenpoetser (2008) komt uit Oz en NZ. Groenblijvende struik met rode bloemen, 'lampenpoetsers'. Houdt van een warme plek met lichte grond, vermengd met turf.

cameliaCamelia

Camelia is oorspronkelijk afkomstig uit het oosten van Azië. Het is een wintergroene struik of kleine boom met dik, donkergroen, glanzend blad en witte, roze of rode bloemen. De bloemen kunnen enkel, dubbel of gevuld zijn. Er worden vele hybriden gekweekt.

De plant is in Nederland vooral bekend als kuipplant maar er zijn ook soorten die geschikt zijn voor de volle grond. C. japonica is daarvan het beste voorbeeld. Dit is een vroege voorjaarsbloeier en in het algemeen vrij goed winterhard. De sasanqua's zijn najaars- of zelfs winterbloeiers. De winterhardheid hiervan is wat twijfelachtiger.

Camelia's houden van vochtige, luchtige, enigzins zure grond. Veel mest is niet goed. Alleen na de bloei kan wat bemest worden om de knopvorming voor volgend jaar te stimuleren. Camelia’s hebben als ze jong zijn een winterdek nodig. De japonica's staan het liefst op een lichte plek maar niet in de volle zon. De sasanqua's kunnen wel in de volle zon. Snoei is niet nodig, maar wel mogelijk.

In mien tuun staan:

Cercis

Cercis canadensis 'Forest Pansy' (judasboom) is een roodbladige struik (tot 300 cm). Het blad is hangend en hartvormig. In mei verschijnen roze bloemen.

Choisya

Choisya is een wintergroene, tot 2 meter hoge struik met donker, fijn blad. Hij bloeit rijk met witte, geurige bloemen die vlinders aantrekken. Wat wil je nog meer? Choisya 'Aztec pearl' (2009) is een hybride van C. ternata en - arizonica. Geschikt voor een warme plek.

Citrus

Het is interessant en dankbaar om in de tropotuin 'borderline' citrusvruchten uit te proberen. Er zijn mandarijnen, citroenen en 'poncirus' of kruisingen daarvan die het op een warme beschutte plek kunnen uithouden.
Clerodendrum

Clerodendrum brichotomum (kansen- of  pindakaasboom) heeft geen opvallende blad, maar de witte bloemetjes, blauwe bessen en de geur zijn prettig. 'Purple Blaze' (2010) loopt roodachtig uit.

cotinus Cotinus 

Cotinus of Pruikenboom is een grote, bolvormige struik met ronde, rode bladeren. Die vormen een fraai contrast met de blauwe, spitse bladeren van een eucalyptus of het lichtgroene loof van bamboe. Een zonnige plek is vereist. De plant is volkomen winterhard en kan goed tegen droogte.
Diospyros

Diospyros is een geslacht van meest tropische bomen. Interessant voor de tropotuin zijn met name de kaki en de Amerikaanse persimmon, D. virginiana (2011), vooral om te proberen vreemde, exotisch aandoende vruchten te kweken.

Fatsia japonica

Veel mensen kennen deze struik als kamerplant. hij is erg nuttig in de tropotuin: goed winterhard, met esdoornvormige, lichtgroen glimmende bladeren, en geschikt voor een beschaduwde plek waar veel andere planten het moeilijk hebben. Groeit vlot en wordt op een goede plek 2 meter hoog.

Ficus carica

De vijg heeft mooi, karakteristiek blad en kan vruchten opleveren. De cultivar 'Bornholm's diamant' is een winterharde vijgenboom. ik heb er een voor de tuinmuur op het westen geplant (2006).  Een volgroeide struik wordt 2,5 m hoog en 3 meter breed. In de zomer worden de toppen van de jonge scheuten teruggenomen, zodanig dat er 5 - 6 bladeren aan de scheut(en) blijven. Hierdoor wordt de aanleg van nieuwe scheuten vanuit de bladoksels bevorderd en kan er meer zonlicht in de kroon komen. Aan het einde van het groeiseizoen zullen in de oksels van de nieuw gevormde jonge scheuten embryonale vruchtjes aanwezig zijn. Deze kunnen de winter overleven en zich het volgende groeiseizoen verder ontwikkelen. Aanwezige groene vruchten aan het einde van het groeiseizoen overleven de winter niet: pluk ze af. In de lente richt de snoei zich op het ontwikkelen van een evenwichtige kroon. Stakerige, bevroren en kale scheuten worden terug geknipt op één knop om nieuwe groei te stimuleren. Overtollige zijscheuten worden van de hoofdgesteltakken geknipt. Dit zorgt voor een open struikvorm, zodat het (zon)licht goed de hoofdgesteltakken kan bereiken.

Hibiscus

Hibiscus syriacus komt uit China. Een rechtopgaande struik die nogal stijfjes aandoet en het pas laat verschijnende blad is niet bijzonder. Dat wordt echter goed gemaakt door de fraaie, roze, paarse of rode bloemen.

hortensia Hydrangea

Hortensia's zijn vooral bekend en geliefd omdat ze in de zomer langdurig en weelderig bloeien. Er zijn veel kruisingen en cultivars. De samengestelde bloemen zijn blauw, wit, roze, rood of paars. Bij sommige soorten en variëteiten zijn ze bolvormig, bij andere vormen ze platte schermen. Van die laatste valt de bloeiwijze op door de grote randbloemen, die onvruchtbaar zijn. Alleen de klein blijvende, binnenste bloemen zijn vruchtbaar. De soorten die ik  toepas hebben ook interessant, tropogeen blad: groot en glanzend of juist fluwelig. Hortensia's vormen een mooi contrast met bamboe, zowel qua bladkleur en -vorm als wat betreft de meestal brede vorm van de gehele plant.

De meeste hortensia's houden van wat zurige grond en halfschaduw. Alle soorten kunnen in het voorjaar gesnoeid worden om de bloei te bevorderen. Hortensia bloeit op hout van het voorgaande jaar. Regelmatig snoeien komt de bloei ten goede. 

magnolia kobus Magnolia

Vooral magnolia grandiflora is door zijn tot 20 cm grote, leerachtige, glanzende ovaalvormige bladeren en grote bloemen geschikt voor de tropotuin. Het is een wintergroene sierboom. Deze soort moeten de eerste jaren winterbescherming hebben, en is vanaf een meter of 2 winterhard.

Nerium

Dit is de van vakantie aan de Middellandse zee en als kuipplant bekende oleander. Nerium 'Atlas' is een soort die hoog uit het Atlasgebergte in Marokko komt. Hij zou tot een graad of 15 onder nul winterhard zijn. Ik heb er een ('Col de bashkoune') geplant in juli 2007, een cm of 40 hoog: overleden in de winter 2007/8. In 2008 'Villa Romaine', ook dood in de eerste winter...

Parrotia

Parrotia persica is een grote struik of kleine boom, afkomstig uit Iran. De struik bloeit als een toverhazelaar in februari met  oranje bloemen. Fraaie rode herfstkleur.

Physocarpus

Physocarpus opulifolius 'Diabolo' (2010) of blaasspirea heeft donkerrood blad en bloeit met witte sneeuwballen. De struik wordt maximaal 200 cm hoog. Kan goed worden teruggezet.

rhododendron Rhododendron

 Overbekende grote struik. Is vanwege het glimmende blad en de grote witte, roze of rode bloemen geschikt voor de tropotuin. Verder nog wintergroen en geschikt voor (half-) schaduw, dus wat wil je nog meer. Dat ie niet zo bekend was misschien. Houdt van zure grond. R. hemsleyanum (2008) is een opgaande struik tot kleine boom (tot 10 meter schijnt het) met groot blad en geurende, witte bloemen.

Rhus

Rhus typhina 'Dissecta' of fluweelboom (2009) heeft mooi lichtgroen, dubbelgeveerd, varenachtig blad. Hij wordt 250 cm hoog en even breed. Rode vruchten en mooie herfstkleur.  Vormt vrolijke worteluitlopers en -opschot, vooral als ie gesnoeid wordt.

Stewartia

Stewartia pseudocamelia (2010) is een tot vier meter hoge struik die doet denken een een Camelia (dat dacht u al). Hij is echter niet wintergroen. Witte bloemen in juli.

Styrax

Styrax dasyantus (2010) is een struik of kleine boom, afkomstig uit China. Groot, linde-achtig blad en hangende witte bloemetjes.

Omhoog