varens NZVaren

Varens zijn onmisbaar in de tropotuin. Veel soorten zijn vooral geschikt om fraaie ondergroei te vormen. Er is ook een aantal dat groot en spectaculair genoeg is om als solitair dienst te doen. Dat geldt vooral voor boomvarens, maar ook voor de inheemse koningsvaren.

De meeste varens (maar niet alle) houden van lichtzure grond, vocht en schaduw. Er zijn duizenden soorten. Standaardwerk over gebruik in de tuin is 'De complete gids voor tuinvarens' van Martin Rickard.

Bruikbare soorten zijn onder meer:

Asplenium

Athyrium

De wijfjesvaren (A. felix-femina, 2008) wordt tot 1,5 meter hoog en heeft delicaat, drievoudig geveerd blad. Inheems in NL.

Blechnum

Cyathea

Cyathea medullaris (2008) is een schitterende boomvaren, afkomstig uit NZ. Groeit snel en kan meters hoog worden. Moet vorstvrij overwinteren!

Cyrtomium

dicksoniaDicksonia

D. antarctica is een boomvaren uit NZ en het zuiden van Oz. Wordt daar tot 10 meter hoog. Is ook in NL redelijk verkrijgbaar, een grote is wel prijzig. Ik heb najaar 2007 een kleintje, nog zonder stam, geplant. Voorjaar 2008 een tweede exemplaar gekocht, nu een met 25 cm stam. 's Winters luchtig afdekken met een bult blad.

Dryopteris

De NL naam voor dit geslacht is niervaren. Deze naam verwijst naar het niervormige dekvliesje dat de sporenhoopjes, aan de onderzijde van het blad, afdekt.

Gymnocarpium

De gebogen beukvaren (G. dryopteris, 2008) is een varentje, tot 25 cm hoog, van de wijfjesvarenfamilie dat licht schijnt te woekeren en dus aardig lijkt voor ondergroei. Probeer ik (2008) onder de Semiarundinaria.

Lophosoria

L. quadrapinnata (2008) is een grote varen afkomstig uit Chili. De bladeren worden tot 2 meter lang en hij kan een stammetje vormen. Winterhardheid twijfelachtig.

matteucciaMatteuccia

De struis- of bekervaren (M. struthiopteris, 2004) is een sterke, woekerende varensoort met enkelgeveerd - veerdelig blad, tot 1 meter hoog. Mooi lichtgroen. Verdraagt in mijn tuin zanderige grond met redelijk wat zon. Winterhard.

Osmunda

De koningsvaren (O. regalis, 2008) is een varen die op vochtige tot natte plaatsen tot wel twee meter hoog en breed wordt. In de zomer is het blad lichtgroen van kleur; in het najaar wordt het blad eerst geel, later bruin en sterft vervolgens af. Voor een optimale groei is een bladrijke of zeer humusrijke grond nodig. Heeft wat tijd nodig om goed aan te slaan. Winterhard.

Polypodium

De gewone, in NL inheemse eikvaren (P. vulgare, 2006) wordt zo'n 40 cm hoog en houdt van zanderige grond. Veerdelig donkergroen blad. Verdraagt veel droogte, overleeft bij mij op een zandwalletje onder een beuk.

Polystichum

Thelypteris

Thelipteris palustris (moerasvaren, 2008) is geschikt voor een zeer natte plek, staat bij mij in de vijver, 10 cm onder water (zone B).

Woodwardia

Kettingvaren, houdt van een neutraal tot zuur, vochtig milieu. Ik heb twee soorten:

blechnum

Omhoog