Ecuador
Otavalo

Contents

Ecuador

Baños
Cotacachi
Cotopaxi
Cuenca
Misahuallí
Otavalo
Quito
Riobamba

Bolivia

Alota
Coroico
La Paz
Laguna Verde
Salar de Uyuni (1)
Salar de Uyuni (2)
Uyuni

Peru

Amantani
Arequipa
Chivay
Cusco:
- City

- Incatrail (1)
- Incatrail (2)
- Incatrail (3)
- Machu Picchu
Ica
Lima
Nazca
Pisac
Pisco
Trujillo


Back to gallery-index


 

Mat-maker       Weaver

Mat-maker
Weaver

Photos taken on November 24 2002

balk.gif

Next: Cotacachi

balk.gif

Dag 4, 24 november 2002, Zondag
De omgeving van Otavalo

Vandaag maken we een excursie in de omgeving van Otavalo. Eerst naar een meer. Bij het meer ligt een onderneming waar men matten vlecht van 2 bij 2 meter. Een vrouw is bezig een mat te vlechten van vers riet, dat ze met een steen platslaat. Later zie ik langs de weg stapels van die matten liggen die al geel worden en zijn opgekocht door een handelaar, klaar om naar afnemers vervoerd te worden.
Daarna gaat de tocht naar een weversbedrijfje. Vervolgens rijden we naar een natuurgebied waar we uitstappen en naar een waterval lopen. Bij de wandeling terug langs het riviertje word ik flink door venijnige mosquito´s gestoken.
Het volgende bezoek is in Peguche, aan een beroemde Zuid-Amerikaanse muziekgroep Nanda Mañachi. Een lid van de groep demonstreert hoe panfluiten gemaakt worden. Begeleid door twee andere muzikanten - en soms doet onze lokale reisleider ook mee - speelt hij muziek op verschillende panfluiten. Hij vertelt dat alle groepjes Zuid-Amerikaanse straatmuzikanten die in Europa rondzwerven uit de streek rond Otavalo komen. Ze kunnen met steun van hun familie een vliegticket kopen en blijven meestal een half jaar weg. Ik heb een CD met Zuid-Amerikaanse volksmuziek gekocht: La Persistencia de los Sueños, van het ensemble Nanda Mañachi, 2002.

Hierna gaan we naar het leerstadje
Cotacachi. Er is inderdaad veel leren kleding te koop, maar meestal een beetje ouderwets van snit. Na de gezamenlijke lunch vervolgen wij de excursie met een bezoek aan een familie die met een spinnenwiel van 120 jaar oud schapenwol verwerkt.
De laatste stop is bij het kratermeer Cuicocha, onderweg kan de bus bijna niet verder, op het plein van een dorp staat veel bevolking voor het stemlokaal. Vandaag kan er gekozen worden uit twee kandidaten voor het presidentschap. Als we weer terugrijden via het dorp slaat de chauffeur voor het plein een andere weg in, het is er nog steeds druk. Winnaar van de verkiezingen is de voormalige legerkolonel en ex-couppleger Lucio Gutierrez, die vast van plan is de corruptie hard aan te pakken.
Vorige: Heel vroeg naar Otavalo    Volgende: Waar ligt de evenaar echt?

 
  Photographs and text © J.M.Posthumus           E-mail: Hans Posthumus  
advertenties


GooglePrivacybeleid Donatie