Peru
Pisco

Contents

Peru

Amantani
Arequipa
Chivay
Cusco:
- City

- Incatrail (1)
- Incatrail (2)
- Incatrail (3)
- Machu Picchu
Ica
Lima
Nazca
Pisac
Pisco - Paracas
Trujillo

Bolivia

Alota
Coroico
La Paz
Laguna Verde
Salar de Uyuni (1)
Salar de Uyuni (2)
Uyuni

Ecuador

Baños
Cotacachi
Cuenca
Misahuallí
Otavalo
Quito
Riobamba


Back to gallery-index


 
pelican

Pelican

Reserva Nacional de Paracas

Photo taken on December 16 2002

balk.gif

Next: Islas Ballestas Pisco

balk.gif

 

Dag 26 16 december 2002 Maandag Pisco (sour) en vogelpoep
Om geen ontwenningsverschijnselen te krijgen nemen we ´s morgens een taxi naar het busstation en vandaar de bus naar Pisco. Tot volgend jaar Lima, want dan pas komen we daar weer terug.
Ons hotel ligt aan het centrale plein van Pisco. Naar deze stad is de nationale drank van Peru, pisco, genoemd. Het is gemaakt van wijnsoorten uit de omgeving van Pisco, bijvoorbeeld 'Negra' en 'Quebranta' (Biondi pisco 'puros') uit de Moquegua Wijnvallei, die de basis vormt voor een bekende cocktail, de Pisco Sour. De pisco wordt gemixt met citroensap, eiwit en suikerstroop, waarna een scheutje angostura (een bitter) wordt toegevoegd of niet volgens sommigen. Bij de pisco maar ook bij andere drankjes wordt vaak gebakken maïs, canga, gegeven.

Vanuit Pisco maken we een excursie naar een natuurpark Reserva Nacional de Paracas. We worden afgezet bij een restaurant voor de lunch. Ik eet weer vis, een soort die ik niet ken. In de baai voor het restaurant zitten pelikanen op een rots. Bij het maken van een, mislukte, foto komt mijn broek onder de vogelpoep te zitten. In het hotel kan ik dat er pas afwassen. - In de 19e eeuw was dit gebied van belang vanwege de guano, de mineraalrijke uitwerpselen van de zeevogels die in Europa als meststof werden gebruikt. Er wordt nog steeds guano verzameld, zij het op kleine schaal. - In de haven voert de gids net gevangen vis aan de pelikanen. De meesten mensen in de groep hebben al last van hun ingewanden gekregen, vandaag ben ik aan de beurt.

Insight Guide Peru: 'Het op ongeveer 15 km ten zuiden van Pisco gelegen Reserva Nacional de Paracas omvat de Bahía de Paracas, het Peninsula de Paracas en de Islas Ballestas. Het gebied is vernoemd naar de paracas-winden: hevige zandstormen die langs de kust razen. Het reservaat herbergt een grote verscheidenheid aan zeezoogdieren en exotische vogels. Een monument markeert de plaats waar San Martín op 8 september 1820 voet aan wal zette in Peru, nadat hij Argentinië had bevrijd. (Bij een door het Congres aangenomen wet is 8 september een provinciale feestdag.) Niet lang na de aankomst van de Argentijnse vrijheidsstrijder liet een schip met Britse troepen onder leiding van Lord Cochrane het anker vallen in dezelfde baai om San Martín te helpen bij het vaststellen van zijn strategie tegen de Spanjaarden. De Britten ging het echter niet om het bevrijden van een volk dat streed tegen koloniale overheersers, maar om het doorbreken van het Spaanse handelsmonopolie in het gebied. De stad Pisco sloot zich in het begin van de 19e eeuw aan bij de revolutionaire beweging die het continent in haar greep kreeg. De Club Social Pisco, vlakbij de Plaza de Armas, deed toen dienst als hoofdkwartier van generaal José de San Martín, die de opstandelingen aanvoerde in de strijd tegen de Spanjaarden. Op de Plaza de Armas staat een standbeeld voor deze Argentijnse held uit de onafhankelijkheidsstrijd.'

Vervolg: Met een speedboot naar
Islas Ballestas
Vorige: Naar de kerk en het klooster in Lima

 

 
  Photographs and text © J.M.Posthumus           E-mail: Hans Posthumus  
advertenties


Google



Privacybeleid Donatie