advertenties


Italy   Tuscany
Florence

Contents page Florence
- Photo
- Photo The Gates of Paradise
- Lorenzo Ghiberti
- UNESCO-text
- Lorenzo Ghiberti
- Uffizi, P.C. HooftContents Italy
Como
Carrara
Pisa
Lucca
Florence (1)
Florence (2)
Florence (3)
Florence (4)
Tuscany (1)
Siena
Tuscany (2)
Bolsena
Rome (1)
Rome (2)
Rome (3)
Rome (4)
Rome (5)
Rome (6)
Rome (7)
Assisi
Venice (1)
Venice (2)
Venice (3)
Venice (4)
Venice (5)


Back to:
- Italy-index

- Photogallery-index

List of photos on this website of sites occurring on The World Heritage List of UNESCO.

  florence
florence

Lorenzo Ghiberti
The Gates of Paradise - Paradijsdeur, 1425-1452
Bronze, gilt - Brons, verguld 506 x 287 cm
Baptisterium

Photos taken on June 14 2003

Lorenzo Ghiberti
Ghiberti verwierf de opdracht voor de deur door het winnen van een wedstrijd uitgeschreven door het Arte dei Mercanti di Calimala, het Florentijnse gilde van kooplieden.
Samen met Brunelleschi en dom-bouwmeester Battista d'Agnolo was hij al op 16 april 1420 door het Arte della Lana , het grote gilde van wolimporteurs en lakenfabrikanten, benoemd tot opzichter bij de bouw van de koepel van de dom van Florence.

'Built on the site of an Etruscan settlement, Florence, the symbol of the Renaissance, rose to economic and cultural pre-eminence under the Medici in the 15th and 16th centuries. Its 600 years of extraordinary artistic activity can be seen above all in the 13th-century cathedral (Santa Maria del Fiore), the Church of Santa Croce, the Uffizi and the Pitti Palace, the work of great masters such as Giotto, Brunelleschi, Botticelli and Michelangelo.'
Source:

The World Heritage List

Uffizi
Florence, 10 maart 1600
Florence heeft de naam verdiend van mooiste stad van heel ItaliŽ - niet alleen vanwege de prachtige ligging in de laagvlakte met heuvels en gebergte aan weerszijden, en ook niet slechts om het ongelooflijke aantal paleizen en landhuizen rond de stad, maar ook dankzij de schitterende bouwwerken die de stad sieren, en de mooie rechte en brede straten, die doen vermoeden dat degene die Florence heeft ontworpen, geweten moet hebben van de latere grootheid van de stad.
  Die straten zijn nooit vuil of bevlekt. Dat komt doordat de stadsgrond zandachtig is en doordat het plaveisel uit grote, brede stenen bestaat, die zo zijn gelegd dat ze goed afwateren. Langs de straten staan veel mooie paleizen. Die paleizen kunnen zich niet meten met de Genovese, uitgezonderd het oude Palazzo de Strozzi (het schitterendste particuliere paleis dat ik in heel ItaliŽ heb gezien), het Pallazzo Medici en het Palazzo Pitti.
  Tot de publieke bouwwerken behoort het Palazzo Vecchio. Men zegt dat daar de schat van de groothertog bewaard wordt. Hier is de Guardaroba (tegenwoordig Sala delle Mappe Geografiche, red.) waar ik veel kostbaar zilveren en massief gouden vaatwerk zag. Voorts is er de Galleria degli Uffizi, een prachtig gebouw waarin voor bijkans alle ambachten een eigen atelier is; voor de schilders, de goudsmeden, de steenhouwers enzovoort. En er is een zaal die zo lang is als de Galleria zelf, waarvan de trappen, die erheen voeren aan weerskanten met antieke beelden bezet zijn.

P.C. Hooft

Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647), Nederlandse schrijver en historicus, vertrok op zeventienjarige leeftijd voor een 'Grand Tour' door Frankrijk, ItaliŽ en de Duitse landen. Ingekort fragment uit 'P.C. Hoofts Reis-Heuchenis', uitgegeven door J. de Lange, Rodopi, 1991. Vertaling Vibeke Roeper.
Bron: De Volkskrant, 10-03-2004

Hooft op internet: P.C. Hooft (1581-1647) en Pieter Corneliszoon Hooft

balk.gif

Next: Florence (2)

balk.gif
    Photographs and text © J.M.Posthumus

E-mail: Hans Posthumus

     
   
Google
     


Privacybeleid Donatie