advertenties


Posthumus Rubriek

Claire Posthumus
Historica en kunstenares

Volgende pagina's
O.a. met Posthumus in het nieuws

Bekende Nederlanders

 • Geertje Posthumus-Zandstra
 • Hans Posthumus
 • N.W. Posthumus en W.H. Posthumus-van der Goot
 • Sita Posthumus  Inhoud site
  - Homepage
  - Webmap
  - Index trefwoorden
  - Zoeken op deze website

  Inleiding
  De herkomst van de naam Posthumus

  Rome de stadstaat
  Romeins familieleven
  Cicero

  Sinds het begin van de jaartelling
  Van Agrippa Postumus in Rome tot en met Chuck Posthumus in Holland Michigan (VS)

  Keizer Postumus
  Dr. W.A. van Es, de Romeinen in Nederland

  Het Rooms-Friese recht
  Historie van de rechtspraak in Friesland

  Het Keizerlijk Decreet van 18 augustus 1811
  - De betekenis voor Friesland
  - Registratie van de familienaam Posthumus

  Stamboom
  De stamboom van Gerrit Hielkesz.

  Genealogie
  Posthumus en genealogie, met verwijzingen naar andere websites

  Bronnen
  Overzicht bronnen

 •  

  Historica
  Historica Claire Candide Posthumus (1938) heeft in 1991 de Harriët Freezerring gekregen voor haar inzet voor het IIAV (Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging) in Amsterdam, waar ze van 1974 tot 1998 bibliothecaris was.
  Het vrouwenarchief, dat als enige ter wereld zowel op nationaal als internationaal gebied publicaties over vrouwenzaken verzamelt, werd in 1935 o.a. door de moeder van Claire Posthumus, de econome
  Willemijn Posthumus- Van der Goot, opgericht. Zij deed dit samen met Rosa Manus en Johanna Naber, de twee andere bekende vrouwen uit de eerste feministische golf. Het verzamelen zit in de familie, want de vader van Claire Posthumus, de historicus Nicolaas Posthumus, was oprichter van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. ‘Als kind bouwde ik al torens met mijn vaders archiefmappen’, vertelt zij in een interview in Opzij.
  Bij haar komst in 1974 bij het Vrouwenarchief vond Claire een ingeslapen boel. Er kwamen hoogstens twee of drie bezoekers per maand. Dat is inmiddels, mede door haar grote inspanningen drastisch veranderd: gemiddeld komen er nu zo’n zesduizend bezoekers per jaar.
  Meer dan de helft van de ruim 45.000 boekwerken die het archief op het ogenblik bezit, zijn door Claire Posthumus aangeschaft. Ze had voor het kopen van nieuwe aanwinsten aanvankelijk een jaarbudget van tweeduizend gulden, nu is dat 60.000 gulden. Nog steeds ‘geen vetpot’ volgens haar. In die allerarmste jaren kon men haar dan ook op vrijwel elke belangrijke vrouwenbijeenkomst aantreffen, gewapend met grote boodschappentassen, waarin zij gratis drukwerkjes, pamfletten en boekjes verzamelde. Zij zorgde er ook voor dat de persoonsarchieven van bijvoorbeeld Annie Romein- Verschoor, Nellie van Kol en het archief van Het Jaar van de Vrouw (1975) in het bezit van het Vrouwenarchief kwam.
  ‘Ik heb duidelijk iets van de bezetenheid van mijn moeder’, zegt ze in het interview in Opzij. ‘Pas nu zij dood is (Willemijn Posthumus overleed in 1989 op 91-jarige leeftijd) voel ik dat ik haar werk echt heb voortgezet. Lang heb ik geweigerd onder haar vlag te varen; ik gebruikte ook jarenlang liever de naam van mijn ex-man dan die van haar, maar nu weet ik: die vlag is er nu eenmaal.’
  Claire Posthumus stelde in 1980 het boek Vrouwenwijsheid samen, een verzamelbundel van werk van Annie Romein- Verschoor. Ze werkte ook mee aan de verleden jaar verschenen bibliografie van deze schrijfster. Begin jaren tachtig werd er op haar initiatief door de Arbeiderspers een serie science fiction boeken van vrouwen uitgegeven, de Sfem-reeks.
  Het Vrouwenarchief fuseerde in 1988 met twee andere vrouwenorganisaties: het Informatie en Documentatie Centrum (daterend uit 1969) en het literaire tijdschrift Lover (daterend uit 1973). Samen vormen zij nu het IIAV.

  Bron: www.opzij.nl.

  Op 17 april 1998 nam het IIAV afscheid van bibliothecaris Claire Posthumus, een van de eerste medewerksters van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging. Vanaf 1974 heeft zij de collecties van het IAV, in 1935 mede opgericht door haar moeder Willemijn Posthumus-van de Goot, uitgebouwd tot een ware schatkamer van de vrouwenbeweging. Nog dagelijks blijkt hoe waardevol haar werk is geweest.

  Bron: jaarverslag IIAV 1997 - 1998 op www.iiav.nl.

  Onder redactie van Claire Posthumus verscheen Annie Romein-Verschoor : bibliografie 1910-1985 een uitgave van Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging; Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.
  Amsterdam, 1990. - 160 p.
  ISBN 90 6861 042 2

  Voor het Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland (BWSA) schreef ze een biografie over Wilhelmina Carolina Benjamina Smit (bekend als Carry Pothuis-Smit), redactrice van De Proletarische Vrouw en de Socialistische Vrouwenbibliotheek en eerste vrouw in de Eerste Kamer.

  De biografie is te lezen op de website van het BWSA.

  In VRIJ NEDERLAND, jaargang 53, nr. 16 (18 apr 1992), p. 56-57, verscheen een artikel met de titel Dochter van geleerde ouders / Claire Posthumus.

  Kunstenares
  Sinds 1995 exposeert ze jaarlijks in galerie De Opsteker.
  Van 10 maart tot 7 april 2006 had ze daar onder de titel 'Work in progress' Claire Posthumus, schilderijen, een expositie.
  In de tekst van de uitnodiging wordt ze een eigenzinnig schilder genoemd.
  "Eigenzinnig waarom? het is een kwestie van hoe je het noemt, wat ik bedoel is dat ze niet houdt van het voor de handliggende. En geloof mij het lukt haar ook niet iets dergelijks te maken. Ze schildert sinds de tachtiger jaren en had tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en overal vond zij gehoor bij publiek dat zichzelf herkende in haar manier van werken, denkend dat kan ik ook. Beest
  klik op de foto voor een vergroting
  Zij is duidelijk in haar uitspraak zeggend: "iedereen kan schilderen je moet er voor gaan, en het betekent iets van jezelf laten zien, namelijk datgene wat jou van anderen onderscheid en datgene wat je boeit en bezighoudt", dat is ook steeds haar uitdaging. Soms kunnen gevoelens het beste via 't schilderen naar buiten komen, bijvoorbeeld frustratie. Het lukt niet, het lukt niet, je zit op 'n dood punt, je krijgt visioenen om bij de opening van je tentoonstelling het schilderij op je hoofd kapot te slaan, het vervolgens met een gat er in op te hangen en het dan 'frustrated' te noemen. klaar. Bij het proefdraaien van dit idee kwam er geen gat in het doek, en dan gaat ze verder op zoek, tot het schilderij af is.
  Opnieuw hopen wij dat U net zoals wij, met veel plezier naar haar boeiende- sterk- en afwisselend werk zult komen kijken, en nodigen u daar van ganze harte voor uit."
  Bron tekst: www.kunstbus.nl.

  candide
  'Candide', acryl op doek, 60 x 50 cm.

  Bron: www.opsteker.nl/stock_posth.html

  Meer werk van Claire Posthumus

 • CAGE - Cyber Art Gallery Eindhoven  Paintings by Claire Posthumus

  Paintings by Claire Posthumus

 • Photos from Sweden and La Palma
 • Do you have a moment?
 • Opdrachten
  schilderij van Claire Posthumus

  object van Claire Posthumus

  Ook neemt ze deel aan een kunstenaarscollectief die in ArToll-Labor in juli 2004 werken met het thema 'Grenzen'. De bijdrage van Claire is te zien op:

 • Research
 • Grenzelingen

  Eventa Uppsala, Zweden
  In 1996 is ze aanwezig op de Eventa3 in Uppsala, Zweden, waar ze een lovende kritiek krijgt.

  kritiek
  klik op de foto voor een vergroting
  Op een Zweedse website is nog werk van Claire te zien waaronder Het strand van Terschelling. strand
  The beach of Terschelling
  Mixed media on canvas, 50x40 cm
  [http://user.bahnhof.se/~eqvarn/Bilder/claire.htm]

  In 1998 heeft ze in het kader van de Eventa5 in Uppsala weer een expositie en is er een vernissage in Trägårds Cafét.

  uppsala 1998
  klik op de foto van de flyer voor een vergroting

  Pregnant head

  Pregnant Head
  olie en acryl 2006 70x90 cm
  klik op de foto voor een vergroting


  In 2001 en 2003 deed ze in Ruurlo, vertelt ze, "een soort performance verkleed, het eerste jaar in het Doolhof, dat ligt daar in het bos. Ik stelde mensen die ik ontmoette de vraag of ze wisten waar ze heen gingen. Ik had me er op verkeken dat er erg veel families rondlopen zodat het wat moeilijker ging, daarom heb ik ze in een latere fase (ik ben er 2 á 3 weekenden geweest), gevraagd om een kaart te trekken en geprobeerd op die manier contact te krijgen. Ik was toen bij de uitgang van het Doolhof gaan zitten op een klein heuveltje, waar ik de boel goed kon overzien. De eerste keer dat ik door het doolhof liep had ik ook zoiets als hoe kom ik er uit."

  Ruurlo
  klik op de foto voor een vergroting

  Op de volgende pagina zijn nog wat foto's van exposities in Hamburg en Azië en krantenknipsels over Claire Posthumus te zien.


  Google

 •  
    Heeft u ook interessante informatie over Posthumus of wilt u reageren stuur dan een e-mail naar:
  Hans Posthumus.