Abstederdijk 129-129a-131 / Abstederhof 1

Het verhaal achter vier woningen op de Abstederdijk-Abstederhof

Deze webpagina gaat over een nieuwbouwblokje in de wijk Abstede in Utrecht. Het staat op de hoek van de Abstederdijk en de Abstederhof en omvat in totaal vier woningen: Abstederdijk 129, 129a, 131 en Abstederhof 1.

De vorm van het blokje is opvallend (het doet enigszins denken aan een boerderij) en aan de kant van de Abstederdijk staan voor het pand drie leilinden (deze bomen stonden vroeger vaak voor boerderijen en functioneerden als zonwering).

Deze verwijzingen hebben inderdaad een betekenis: op deze plek stond eerder een 16-eeuwse boerderij. Deze 'boerderij Jongerius' is in 1973 afgebrand, de resten bleven tot midden jaren tachtig staan (zie voor meer informatie dit verhaal op mijn weblog)

Op oude foto's (zie hieronder) is te zien dat er vroeger ook leilinden stonden. Sterker nog: twee van de drie huidige bomen zijn dezelfde.


Op de foto's uit 1962, 1968 en 1973 is links van de boerderij nog het bedrijf Indola Electric te zien (toen gevestigd op nummer 131). Dit is gesloopt in 1977.

Een luchtfoto van de fabriek, met rechts daarvoor de boerderij. Vanaf 1946 was dat een onderdeel van het bedrijf Van der Heem NV (zie deze site):


Terug naar de boerderij. In 1986/1987 gingen de resten in het kader van het Stadsvernieuwingsplan Abstede tegen de vlakte en verrezen op deze plek twee woningblokken: het blokje waar het hier over gaat en een identiek, gespiegeld, blokje erachter (Abstederhof 3-5-7-9). Ze zijn ontworpen door George Thie.

De bouw ging overigens niet vanzelf. Buurtbewoners verzetten zich namelijk tegen het oorspronkelijke bouwplan, waarin sprake was van een (1) woonblok met 14 wooneenheden. Het aantal woningen en het uiterlijk van het blok stuitte op veel weerstand.

Basta
De woning heeft aan de linkerkant, gezien vanaf de Abstederdijk, een ingemetseld beeld gemaakt door Joop Wouters. Te zien zijn twee handen, die de samenwerking symboliseren van buurtbewoners met de gemeente tijdens het 'Basisprogramma voor de Stadsvernieuwing Abstede (Basta)'. Eromheen staat dan ook de tekst 'Basta 1988'. De steen is onthuld door de stedebouwkundigen van de gemeente Utrecht, Pim Le Large en Kees Brugman.

Basta 1988


(Jim Terlingen - laatste update: 2016)