Terug naar de homepage  
  info@monumentenzorg.com     
  Homepage
  Voor Gemeenten
  Voor Particulieren
  Over MSP
  Nieuwsbrief
  Contact

Nieuwsbrief September 2010

 Wilt u op de hoogte blijven?
 aanmelden voor de nieuwsbrief.

Na een heerlijke zomer is het weer tijd om aan de slag te gaan. Deze nieuwsbrief bevat een overzicht van onze meest recente werkzaamheden en toekomstplannen. Heeft u vragen of is uw interesse gewekt? Neem dan gerust contact met ons op via info@monumentenzorg.com.

 Restaureren in Loon op Zand: tijd, aandacht en deskundigheid
Het restaureren van een monumentaal pand is geen eenvoudige klus. Er zijn veel hobbels: de voorbereiding, de vergunning, de financiën, de uitvoering, de nazorg en het onderhoud. Je moet echt verliefd worden op het monument om er veel tijd, geld en energie in te steken en tegelijk met je dierbaren op goede voet te blijven!

lees meer

 Aanwijzing gemeentelijke monumenten in Rotterdam
Rotterdam staat bekend als dé moderne architectuurstad van Nederland. Hoewel er veel erfgoed door de Tweede wereldoorlog verloren is gegaan, is Rotterdam nog steeds een stad van (belangrijke) monumenten.

lees meer

 Belvedère springlevend in Nieuwkoop
Wanneer cultuurhistorie en archeologie tijdig worden ingebracht in ruimtelijke procedures voorkomt dat problemen! Met het project “Belvedère” is de afgelopen 10 jaar de interesse voor de cultuurhistorie in de ruimtelijke ordening spectaculair gegroeid. Nu worden voor het maken van bestemmingsplannen en projectbesluiten, de cultuurhistorie en archeologie vanaf het begin van de procedure betrokken.

lees meer

 Bouwhistorische verkenning en waardestelling in Baarle Nassau
“Het merkwaardigste dorp ter wereld”. Zo zijn Baarle Nassau en Baarle Hertog bekend en op hun website te vinden. De 30 stukjes België en Nederland, in elkaar verweven, vormen samen deze tweelanden puzzel. Op de huisnummerbordjes op de panden zijn een Nederlandse - of een Belgische vlag te zien dat duidt op het land waarin het huis ligt.

lees meer

 Cultuurhistorie in de gemeente Roosendaal, Noord-Brabant
De gemeente Roosendaal kent een rijke geschiedenis die terug gaat tot de twaalfde en dertiende eeuw. De turfstekerij levert in de Middeleeuwen bedrijvigheid omdat de turf via de Roosendaalse haven werd uitgevoerd naar Holland, Zeeland, Vlaanderen en Antwerpen. Tijdens eeuwen daarna heeft Roosendaal te lijden van de rondtrekkende troepen en het West-Brabantse platteland is lang vrijwel geheel verlaten.

lees meer

 Erfgoedbeleid in de gemeente Nieuwkoop
De gemeente Nieuwkoop is in 2007 ontstaan uit de dorpen Nieuwkoop, Liemeer en Ter Aar. Wij hebben in overleg met de monumentencommissie het beleid beschreven in de nota “Cultuurhistorisch Erfgoed in Nieuwkoop” met als centraal thema:“ There is a central quality which is the root criterion of life an spirit in a man, a town, a building, or a wilderness. This quality is objective and precise, but it cannot be named”
The Timeless Way of Building: Christopher Alexander, 1979.

lees meer

 Beleid: nuttig of overbodig?
Nog steeds is er onzekerheid over het regeringsbeleid de komende jaren. Wel verandert de wetgeving voortdurend, de WRO, de WABO, de Woningwet, de Monumentenwet 1988, de Awb enz. Stapels papier wordt daarvoor geproduceerd, maar hoe is daarbij de zorg voor het kwetsbare erfgoed?

lees meer

 Beschrijving jong toekomstig gemeentelijk monument in Houten
In de gemeente Houten ligt “Het Wapen van Schalkwijk” gesitueerd aan de Provincialeweg 1 in Schalkwijk op de kruising van de Provincialeweg en de Jonkheer Ramweg en tegenover de Brink.

lees meer

 Rechtbank in Den Haag
Wij zijn trots op de vraag van de Rechtbank in Den Haag om in een conflict een onafhankelijk deskundigen rapport uit te brengen over de aanwijzing van het “Hofje van Six” aan de Kanaalstraat in Lisse als gemeentelijk monument.
De gemeente Lisse heeft het hofje aangewezen terwijl de Diakonie van de Hervormde gemeente Lisse daartegen beroep bij de Rechtank in Den Haag heeft ingesteld.
Het huidige hofje is gebouwd in 1883 als opvolger van een eerder hofje dat in 1741 is gebouwd in opdracht van Pieter Six (1686-1755), schepen en burgemeester van Amsterdam en zijn vrouw Geertrui van der Lijn (overleden in 1763).
De uitspraak van de Rechtbank volgt binnenkort.

 Bemiddeling en hulp
Zoals iedereen weet doen zich bij de restauratie van monumenten problemen voor. Oplossingen zoeken is vaak lastig door de vele belangen die een rol spelen. Helpt overleg tussen de partijen niet meer dan kan bemiddeling door een buitenstaander een oplossing zijn. Samen rond de tafel om eruit te komen in plaats van gerechtelijke procedures. Bemiddeling is sneller, goedkoper en leidt meestal tot een beter resultaat. Wij hebben jarenlang ervaring in het helpen van gemeenten of particulieren.

 Nieuwe dienstverlening van Adviesbureau MSP!
Vaak loopt de voorbereiding of de uitvoering een restauratie niet vlot, zijn er problemen met de aanvragen of procedures bij subsidies of is er acuut probleem met afwezigheid of ziekte? Wij kunnen U direct hulp bieden en komen naar u toe. Deze nieuwe dienstverlening kost voor 1 dagdeel € 250,- en voor een hele dag € 450,- “all-in” exclusief BTW en reiskosten.
Iets voor u? Neem vrijblijvend contact op om een afspraak te maken!

Tot slot
Als u onze nieuwsbrief met interesse heeft gelezen hebben wij ons doel bereikt. In onze volgende nieuwsbrief willen wij onder meer aandacht besteden aan toezicht, beleid en handhaving bij monumenten bij een project in Rotterdam, aan de uitvoering van verkennende archeologische onderzoeken bij projecten waarvoor een bestemmingsplan moet worden gewijzigd en de inventarisatie van cultuurhistorische erfgoed in een gemeente in België.

Gemeenten waar wij de afgelopen 21 jaar projecten hebben uitgevoerd of uitvoeren:
Alphen aan den Rijn, Baarle-Nassau, Barendrecht, Bergambacht, Bergen op Zoom, Bergschenhoek, Bladel, Delft, Den Haag, Dongen, Geertruidenberg, Gouda, Grubbenvorst, Halderberge, Houten, Kesteren, Krimpen aan den IJssel, Leiden, Leusden, Liemeer, Nieuwkoop, Loon op Zand, Lopik, Nieuw Ginneken, Oosterhout, Oudewater, Rechtbank Den Haag, Reeuwijk, Roosendaal, Rotterdam, Ruchpen, Sprang-Capelle, Stolwijk, Strijen, Waalwijk, Waspik, Wateringen en Zaanstad.

Gouda, september 2010,

Adviesbureau MSP
Truce en Dick Visse
info@monumentenzorg.com

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Stuur een mail naar info@monumentenzorg.com en meldt u af.

naar de nieuwsbrief van februari 2006
naar de nieuwsbrief van april 2005

  © 2010 MSP.     
 
Ruimtelijke Ontwikkeling Stedelijke Vernieuwing Cultuurhistorie Contact