Honingrecepten

Naar begin

Hoe honing te gebruiken.

U kunt honing op veel manieren gebruiken. Zowel als grondstof bij de bereiding van spijzen, dranken of gebak, maar ook in meer directe vorm als boterhambeleg, op pannekoeken of in de thee.

Gebruikt u honing in koek of gebak, neem dan bij voorkeur een donkere pittige soort (dikwijls ook de goedkoopste), waardoor de geurige honingsmaak gemakkelijker doordringt. Met honing vervaardigde koek of gebak blijft bovendien veel langer vers, door de vochtaantrekkende eigenschap van honing.

Bij het bakken gaan vanzelfsprekend bepaalde goede eigenschappen bij de honing verloren. Gebruikt u honing bij het bereiden van spijzen of dranken, dan voorkomt u het verlies van o.a. diastatische fermenten, door de honing pas toe te voegen, nadat eventueel verhitte ingrediŽnten voldoende zijn afgekoeld. Als maximum mag de temperatuur bij het bijvoegen van de honing nog 60ļC zijn.

Honing vruchtensalade

3 flinke appels, 4 sinaasappels, 3 bananen, 4 eetlepels gemalen noten, sap van een citroen, 4 eetlepels heidehoning.

Snijd alle vruchten in kleine blokjes. Citroensap en honing mengen en over de vruchten gieten. De noten erdoor roeren en dit op een koele en donkere plaats (om vit. C verlies tegen te gaan!) ongeveer een uur laten staan. De schaal goed afdekken! Dien het daarna op in kommetjes. Doe er tenslotte een toefje slagroom op. Een zeer verfrissend avondhapje voor een warme dag. Gebruik het eens in plaats van koffie.

Honingflensjes

300 gr. bloem, mespuntje zout, 4 eieren, een halve liter melk, 225 gr. honing, 65 gr. boter, 100 gr geschaafde amandelen.

Maak een beslag van de bloem, zout, eieren en melk. Laat dit dunne beslag een kwartiertje staan. Bak van dit beslag dunne flensjes. Bestrijk deze met de vloeibare honing waardoor de amandelen geroerd zijn. Vouw ze in drieŽn.

Honingkoek

250 gr. honing, 400 gr. tarwe-meel, 100 gr. roomboter en 2,5 dl volle melk.

Boter smelten, bloem erdoor roeren. Daarna melk en honing toevoegen. Van dit mengsel koekvormpjes maken. In een matig warme oven gaar en bruin bakken.

Banaan met honing

4 bananen, 25 gram boter, 1 dl honing en 0,5 dl. appelsap.

Pel de bananen, snij ze in stukken. Bak ze vlug in de hete boter en doe ze in een vuurvaste schotel, die op tafel gezet kan worden. Giet de honing over de bananen en laat ze een paar minuten zachtjes stoven. Roer er de appelsap door en dien het gerecht warm of koud op. Een stukje cake smaakt hier goed bij.

Honingbiscuit met vruchten

250 gr. pruimen of abrikozen, 100 gr. honing, 100 gr. boter, 30 biscuits.

Week de pruimen of abrikozen en kook ze zacht. Laat ze dan afkoelen. Roer de honing door de zacht geworden boter. Smeer dit mengsel op de biscuits en leg op ieder koekje een vrucht. Een graag gegeten lekkernij op een kinderfeestje.

Mezavla

110 gr. honing, 1 dl. melk, iets zout, 1 ei, 10 gr. gelatine, de geraspte schil van Ĺ citroen en Ĺ eetlepel sap, 250 gr. kwark, 20 gr. suiker, 1/8 l. slagroom.

Los in een beetje hete melk de gelatine op. Klop de eidooier met de rest van de melk, voeg de honing en het zout toe. Verwarm dit al roerende en eventueel au bain marie, tot de eidooier gaat binden. Roer er van het vuur de opgeloste gelatine door en laat de vloeistof was afkoelen. Roer intussen de kwark met het citroensap glad en meng ze door de honingvla. Klop eerst het eiwit en daarna de slagroom met de suiker stijf. Meng beide luchtig door elkaar en schep het kwark-honingmengsel, dat nog vloeibaar moet zijn, er door. Doe de vla in een kristallen schaal en presenteer er lange vingers bij.

Honing hoestdrankje

(dat vooral erg lekker is en daarom! helpt)

50 gr. zoute drop, 50 gr. laurierdrop, 1 theelepel tijmolie, 1 eetlepel klaver- of accaciahoning, Ĺ liter water.

Los de drop op in het warme water en voeg de tijm-olie en honing toe. Liefst als het water weer wat afgekoeld is. Roer dit alles goed door elkaar en geef de 'patient' hiervan ieder uur een dessertlepel. Gecombineerd met wat liefde is het een wonderdrankje.

N.B. U kunt dit mengsel, mits bewaard op een koele plaats in een afgesloten fles, niet langer dan 7 dagen bewaren.

Honingcake

250 gr. zelfrijzend bakmeel, 150 gr. (riet)suiker, 200 gr, honing, 150 gr. boter, 3 eieren, 4 eetlepels melk, Ĺ theelepeltje zout.

Smelt de boter en vermeng dit met de suiker tot een papje. Voeg hierbij de eieren. Goed roeren. Meng de honing met de melk. Doe dit bij het eerste mengsel. Voeg vervolgens het zout en de bloem toe. Doe het beslag in een ingevet cakeblik en laat het gaar worden in een matig warme over. Baktijd: ongeveer een uur.

Welterustendrankje

1 citroen, 1 lepel honing en wat heet water.

Voor de bezitters van een mixer gaat dat als volgt. Ontdoe de citroen eerst van de dunne gele buitenlaag. Verwijder daarna al het wit. Snij de citroen in stukken, neem de pitten eruit en evt. de harde vliezen. Doe de stukken, een paar stukjes gele schil, de honing en zo nodig een beetje water in de mixer en maak dit alles zo fijn mogelijk. Giet er wat kokend water bij en drink het zo heet mogelijk.

 

Naar boven  Volgend blad  Naar begin