Zondag 18 juli

Hoewel het goed weer is, is de tent ook nu kletsnat van de dauw. We hebben prima geslapen en zijn om 09.00 uur weg. We rijden eerst maar even naar de supermarkt, want de winkels in BelgiŽ zijn vandaag dicht. We treffen daar opnieuw de ligfietsers die we gisteren ook ontmoetten. 

De route gaat vandaag voor een groot deel langs kanalen. We rijden tot Brugge langs de Damse Vaart. Zo nu en dan horen we wat geplons. Dat blijken lange afstand zwemmers te zijn, die we door het riet langs de oever niet zien, maar wel horen. De route gaat door het leuke plaatsje Damme, waar je erg langzaam over de hobbelige kasseien moet rijden. Na Damme zijn we snel in Brugge. We wijken van de route af, want we willen even naar het centrum. Dat is nog wel een flink stukje rijden, maar het is de moeite waard. Het centrale plein is erg gezellig en we parkeren de fietsen even om een kop koffie te drinken. Daar betaal je dan wel meteen de hoofdprijs voor, maar het is natuurlijk ook een puur toeristische plek, waar de koetsjes rijden en waar je kunt kijken naar de kathedraal en de gevels van de restaurants.

brugge

Na Brugge rijden we langs het kanaal Gent – Oostende. Het fietspad is onlangs vernieuwd en het is er behoorlijk druk met dagjesmensen die van het mooie weer gebruik maken. Tijdens onze fruitstop raken we aan de praat met een Belgisch echtpaar. Ze wijzen ons er al op dat we na Nieuwpoort over het tracť van een oude spoorlijn naar Diksmuide zullen rijden. Die spoorlijn speelde een belangrijke rol in de Eerste Wereldoorlog, want hoewel de spoordijk maar 75 cm. hoog is, hield hij wel het water tegen van het land dat onder water gezet was.

We lunchen op een aardige plek met uitzicht op een natuurgebiedje bij Zandvoorde. Daarna volgen we weer een ander kanaal tot Nieuwpoort. Daar is het even zoeken naar de juiste route naar de spoordijk, want er staat een fout in het boekje over de knooppunten die we moeten volgen. We hebben nu voor het eerst de wind mee. Dat scheelt wel heel veel. We stoppen nog even bij een Belgisch oorlogskerkhof, want er zijn hier in de Eerste Wereldoorlog heel veel soldaten gesneuveld. Iets verderop staat ook nog een herinnering in de vorm van drie onderhandelende militairen. We missen de afslag langs een kapelletje en een loopgraaf die ook als herinnering in stand wordt gehouden, de zg. dodengang. We gaan er op de terugreis wel langs.

spoorlijn ijzer onderhandelingen wo I

Nu komen we precies uit bij de IJzertoren van Diksmuide, die ieder jaar wel in het nieuws is, bij de IJzerbedevaart, waar fascisten en andere ultra rechtse groepen op af komen. De camping heeft uitzicht op deze toren. We treffen er alle fietsers die we gisteravond in Sluis hebben gezien. De campingeigenaar is bijzonder vriendelijk, maar heeft al wel een paar glazen op. Hoewel het sanitair ver onder de maat is, blijven we toch maar hier, want het is gezellig en lekker weer.

ijzertoren

We gaan eten in Diksmuide, want het is per slot van rekening zondag, dus een oude gewoonte wordt onmiddellijk in ere hersteld. Er is kermis in de stad, waardoor we niet op het centrale plein willen eten, maar vlakbij is een aardig Chinees restaurant. We worden er bediend door een Chinees meisje dat in Groningen heeft gewoond en ze spreekt dan ook niet met een Vlaams accent.

’s Avonds is het nog even onrustig na het vuurwerk in Diksmuide. Mieke roept de jongeren toe om stil te zijn en dat lukt ook. De muziek bij de bar van de camping is dan ook gestopt.

zaterdag 17 juli | overzicht | maandag 19 juli