Zaterdag 24 juli


Zoals voorspeld was, is het vandaag wisselend bewolkt. Mieke betreurt het niet meenemen van de fleecejacks met mouwen. We hebben alleen de anoraks bij ons. Het is zeker vanmorgen nog vrij fris. We eten eerst een heerlijke croissant en een pain au chocolat, zodat we er voorlopig tegen kunnen.

avesnois

De route gaat weer door het heggenlandschap van de Avesnois, waarbij we meerdere keren de Helpe Majeure oversteken. In Liessies rijden we door het park van de abdij en we maken heel wat klimkilometers. Bij het Lac Valjoly zijn veel voorzieningen, maar hoewel het mooi zonnig weer is, is het er om half elf nog heel erg rustig.  Een stuk verder rijden we langs een prachtig huis, dat nog dateert uit de tijd van de Spaanse overheersing.

lac valjoly huis bij eppe


We zitten nu precies op de grens van Frankrijk en BelgiŽ. Het duurt tot twaalf uur tot we eindelijk een (Belgisch) cafť vinden, waar we koffie drinken. We nemen maar op de koop toe, dat het er erg smerig is. Mieke gaat ook niet naar het toilet, maar verkiest de natuur. We rijden door het Bois de Macon, waar het onder de bomen gewoon fris is. De route gaat hier een stuk door BelgiŽ. Het is er behoorlijk heuvelachtig, maar wel heel mooi.
Op de grens, waar we Frankrijk weer inrijden, lunchen we. Er komt een man langs, staand op een klein karretjes met twee pony’s ervoor. Het blijft ook daarna behoorlijk heuvelachtig, maar het landschap verandert langzaam in een typisch Noordfrans landbouwgebied. Vrijwel iedere kerk heeft hier een versterkte kerk, waar toeristische routes langs gaan. In Signy-le-Petit staat zelfs een heel mooie. In het boekje wordt verteld dat dit komt doordat Frankrijk in de 16e Eeuw uitbreiding zocht door delen van de Spaanse Nederlanden te veroveren. Er was hier weinig adel en dus weinig kastelen, waardoor de bevolking bescherming zocht in de kerken.

signy le petit

We rijden door tot Signy l’Abbaye, dat twintig kilometer verder ligt. Tien kilometer voor de eindbestemming halen we onze boodschappen, zodat we in Signy direct naar de camping kunnen. Die ziet er ruim en gezellig uit. Er zijn behoorlijk veel plekken rond een groot voetbalveld. Ik mag de batterijen opladen bij de receptie. Dan haal ik ze morgenochtend weer op. We eten pas om half acht en daarna kijken we nog eens goed naar onze planning. we besluiten morgen zo’n 60 km. te rijden naar Vouziers. Daar is geen camping, maar dan nemen we wel een hotel. Op deze manier wordt de afstand overmorgen ook redelijk, want de campings zijn hier niet dik gezaaid.  
vrijdag 23 juli | overzicht | zondag 25 juli