Dinsdag 27 juli

Het is vannacht kennelijk heel fris geweest, want de tent is erg nat en er kruipen slakken op de tent. We zijn niet heel snel weg, want we hebben geen haast. We gaan in het dorp eerst naar de bakker, want onderweg komen we weinig tegen. De eerste klim van 3 à 4 kilometer gaat erg makkelijk. We rijden door een bos, waar in de Eerste Wereldoorlog zwaar is gevochten. In het dorp Varennes staat ook een groot monument met een eeuwige vlam, ter herinnering aan de Amerikaanse overwinnaars. Na de klim volgt een lange afdaling van 5 à 6 kilometer door het bos. We doen het jack er maar bij aan. De afdaling eindigt bij het Four de Paris, een naam die ook aan de oorlog herinnert.

varennes monument four de paris


Ook daarna rijdt het vlot door, maar de weinige dorpen die we passeren zijn vrijwel uitgestorven. Volgens het boekje is er koffie te krijgen in Somme Tourbe. We stoppen even bij de bakker annex kleine Proxi. Hij heeft eigenlijk alleen artikelen waarbij de uiterste verkoopdatum er niet zo toe doet: macaroni, blikken en dergelijke. Mieke vraagt of hij ook kleine broodjes heeft, want we zien alleen maar wit stokbrood. Er staan lekkere broodjes in de oven, die vrijwel klaar zijn. Als ik vraag waar we koffie kunnen krijgen, is het antwoord dat het enige restaurant in het dorp in maart gesloten is. De streek ontvolkt hier in snel tempo. Maar als we koffie willen, wil hij wel koffie voor ons maken. We krijgen een prima senseo voor een Euro. De broodjes blijken een soort maxi saucijzenbroodjes te zijn met heerlijke ragout-vulling. We nemen er twee (warm) mee. In een volgend dorpje stoppen we om te eten. De broodjes zijn dan een beetje afgekoeld. Ze zijn heerlijk en we hebben elk meer dan genoeg aan één broodje. De rest van ons brood bewaren we maar.


saucijzenbrood

We zijn vandaag al een paar keer een fietser tegengekomen die ook op de camping van Varennes stond. Hij fietst nu samen met een Engelsman uit Eindhoven, die onderweg is naar Andorra.
In l’Epine, voor Chalôns, treffen we hen weer op een terrasje waar we een panachée bestellen, want het is warm. We kijken hier uit op een erg grote basiliek. Deze kerk is gebouwd voor de vele bedevaartgangers die op weg waren naar Santiago de Compostela. Behalve deze pelgrims, kwamen er ook bedevaartgangers speciaal naar deze kerk, omdat er een Madonnabeeld staat, waar mensen genezing bij vonden.

epine basiliek châlons


Om half vier komen we in Châlons en Champagne aan, waar we opnieuw twijfelen tussen hotel of camping. Het wordt weer camping, want het is per slot van rekening droog en morgen zien we wel weer. Met een paar boodschappen in de tas rijden we dus naar de camping, waar we een goede plek krijgen. Als we opgezet en gedoucht hebben, gaan we naar een groot winkelcentrum in de buurt waar een grote sportwinkel is. We kopen er een warm fleecejack, want dat missen we tot nu toe wel.


Na het eten kunnen we nog een hele poos buiten zitten, want het is niet koud en er is maar weinig wind.


maandag 26 juli | overzicht | woensdag 28 juli