Woensdag 28 juli

Aan het eind van de nacht regent het even, maar in de tent is het heerlijk warm. We horen om zeven uur dat onze buren, ook fietsers, al opruimen. Wij blijven nog even liggen, want het spettert nog steeds een beetje. Als we om half acht ook opstaan is het inmiddels helemaal droog. Dat ruimt toch heel wat prettiger op.
De route van vandaag is nogal eentonig. Om een uur of tien belt Mieke met Natasja die vandaag 9 wordt. Ze zijn op vakantie in Kroatië en hebben het erg naar hun zin.

natasja is jarig chez jeannot
 
We zien onze buurman van gisteren, terug bij het café van Jeannot. Dit is een van de laatste café’s-annex-woonhuis. Helaas is het koffiezetapparaat net kapot gegaan, dus we moeten het doen met een blikje cola. Volgens het boekje werden hier tot een aantal jaren geleden nog grote feesten gehouden, maar het dorp telt nu nog maar weinig inwoners. Jeannot is 82 en de kans is dus groot dat het café verdwijnt als hij overlijdt.

Op zichzelf is het landschap mooi, maar met lange hellingen en wind tegen hebben we het na een halve dag wel gezien. We rijden vandaag niet in één keer naar Troyes, maar we wijken even van de route af naar Voué, waar een camping is achter een boerderij. We zijn er vaak langsgereden met de auto over de N-route van Châlons over Arcis naar Troyes. In het dorp is alleen nog een bakker, die wel reclame maakt voor geroosterde kip, maar hij heeft het niet. De kleine “market” is sinds een paar weken ook gesloten, dus we moeten wel uit eten.

landschap boven troyes camping voué


De campingbaas raadt het restaurant in het dorp af: het is duur en het eten is slecht. We moeten maar iets verder rijden naar de Routiers, die wel goed is. We nemen een menu van dertien Euro. Daarvoor maken we eerst gebruik van het saladebuffet. Daarna spaghetti en crême caramel. Als we terug zijn informeert de campingbaas of het goed was. Dat kunnen we beamen. Ook vertelt het over de leegloop van het platteland en de gevolgen daarvan voor de voorzieningen: de kinderen moeten nu met de bus naar school en de ouderen worden “opgeborgen” in een maison de retraite, in plaats van dat ze bij hun kinderen blijven wonen. Ook klaagt hij over de prijzen van produkten die hij als agriculteur (niet fermier) krijgt. Dat is ieder jaar opnieuw een gok, maar het is altijd erg weinig. In een brood zit bijvoorbeeld maar voor een of twee centen aan meel, althans voor wat de boer voor zijn graan krijgt. Hij heeft wel een groot perceel, maar moet er toch een camping bij hebben om te kunnen bestaan.


dinsdag 27 juli | overzicht | donderdag 29 juli