Woensdag 4 augustus

 

De tent is droog als we opruimen, maar het ziet er erg grijs uit en het is de vraag of het droog blijft. Het eerste stuk van de route is erg leuk, dwars door de velden naar St. Benoit sur Loire. Daar staat een grote abdijkerk, waar de stoffelijke resten van de heilige Benedictus worden bewaard. Een paar kilometer verder, in Germigny-les-Pres, staat het oudste kerkje van Frankrijk. Dat bekijken we wat beter, want het is een erg mooi gebouw en ook van binnen is het de moeite waard.
st benoit germigny les pres


Ondertussen stuifregent het soms heel even, maar het regenpak is gelukkig niet nodig, wel het dikke fleecejack. Ook hebben we de wind tegen. In Châteauneuf sur Loire drinken we koffie in een bar. Het is er niet gezellig en er zitten alleen maar mannen die ’s morgens vroeg al aan de alcohol zitten en die gokken op paardenraces. Mieke voelt zich in dit soort gelegenheden ook altijd erg bekeken, maar omdat er precies een bui valt, blijven we toch maar even zitten tot het weer droog is. We zien ook een aantal replica's van schepen waarmee vroeger vracht over de rivier werd vervoerd. Ze zijn eigenlijk wel erg klein.


replica loireschip

Na de koffie rijden we door tot Orléans om daar te lunchen. Voor Jargeau wordt de weg over de dijk plotseling erg slecht en even later moeten we een stuk lopen. Aan de voet van de dijk lopen we over de grote keien. Als we over een buis moeten, zijn er rijplaten neergelegd. Ik val met fiets en al om, precies op mijn heup. Gelukkig gaat het goed, maar het is wel schrikken.
We zijn precies om één uur in Orléans, waar we snel een leuk restaurant vinden. Mieke neemt een croque monsieur en zelf neem ik een salade met museau (rundvlees). Door de opgebroken binnenstad rijden we toch even langs de kathedraal, die door de aanleg van een tram moeilijk te bereiken is. Ook fotograferen we natuurlijk het grote standbeeld van Jeanne d'Arc, de maagd van Orléans.

orleans jeanne d'arc orleans kathedraal

Het volgende stuk van de route is wat saai en vervelend, omdat de wind, die pal tegen is, flink is aangetrokken. Vooral de laatste vijf kilometers tot Beaugency duren lang. Toch zijn we nog voor half vijf op de camping. Het is moeilijk een plaatst te kiezen met niet teveel wind, niet onder de bomen en vlak. Na het opzetten gaan we even naar de stad en bij een traîteur halen we drie soorten hartige taart: quiche Lorraine, een ham-kaas quiche en nog een stuk hartige taart met rundvlees en kaas. Het blijkt teveel voor ons te zijn. Van de ham-kaas quiche bewaren we het grootste stuk voor morgen. Als lunch is het dan vast genoeg. 

dinsdag 3 augustus | overzicht | donderdag 5 augustus