Atlantis   in de Atlantische oceaan
 

1                                                                         

- De Jezuïet Athanasius Kircher publiceerde in 1665 een boek getiteld "Mundus Subterraneus" waarin hij schreef dat Atlantis als eiland had bestaan in de Atlantische Oceaan, met daarbij een kaart van Atlantis.
2

- In de 18de eeuw was het de Fransman Cadet die de Canarische Eilanden en de Azoren als overblijfselen van het zoekgeraakte Atlantis beschouwde.

- In 1803 zal deze opvatting ook verdedigd worden door Bory de Saint-Vincent, die op basis van onderzoek naar het werk van enkele klassieke schrijvers over Atlantis een kaart heeft getekend.

 


3
- In 1882 verscheen "Atlantis - The antedililuvian World" van de Amerikaan Ignatius Donnelly. Hij wordt beschouwd als meest serieuze verdediger van deze situering en heeft gezocht naar parallellen tussen diverse beschavingen en is wellicht beinvloed door Bory de Saint Vincent.
Projectie van Atlantis op een gewone kaart van de Atl. oceaan. Donnelly.

4


5
- In 1893 situeerde Patroclus Kampanakis  Atlantis in de Atlantische Oceaan ter hoogte van de Azoren.
- Omstreeks 1912 construeerde een zekere Paul Schliemann (die beweerde een kleinzoon van de Duitse Troje onderzoeker/archeoloog Heinrich Schliemann te zijn) op basis van toevallige vondsten in de nalatenschap van zijn grootvader zijn Atlantis.

- In 1923  situeerde Kurt Bilau Atlantis in de Atlantische Oceaan, waarbij de hoofdstad van Atlantis, Poseidonis, ten zuiden van het eiland Dollabarata ligt.


6


7

- Tussen 1924 en1942 schreef de Engelsman Lewis Spence, mytholoog en occultist vijf boeken over Atlantis w.o.” History of Atlantis" en "The problem of Atlantis" .
Hij stelt dat er op basis van vergelijkende mythologieën vermoedelijk 2 Atlantissen zijn geweest en baseert zich daarbij mede op het werk van Donnelly.

- In 1925 beschreef Friedrich Wencker-Wildberg in zijn boek “Atlantis. Der Roman einer untergegangenen Welt" , de waarschijnlijkheid van het vergaan van een Atlantisch eiland.

- In 1927 publiceerde Edgar Dacqué (München), paleontoloog, theosoof en onderzoeker van occulte préhistorie, een theorie over Atlantis.  Zijn veronderstellingen hebben veel overeenkomsten met Donnelly.
Hij situeerde het Atlantis-eiland op een onderzeese bergkam die de Kaap-Verdische eilanden met de Antillen zou moeten verbinden.


8


9


 

- In 1937 schreef James  Bramwell “Lost Atlantis”, hij constateert, dat Atlantis een eiland in de Atlantische Oceaan moet zijn, daar het anders Atlantis niet zou zijn.

-In 1988 verscheen van Edgar P. Jacobs, "Het raadsel van Atlantis", de avonturen van Blake en Mortimer. Atlantis wordt gesitueerd op de Azoren.
Uitgeverij Blake en Mortimer/Dargaud/Brussel1988.
 

 


-Jacques Collina-Girard, antropoloog, publiceert in 2001 zijn theorie waarin hij  Gibraltar en Ceuta beschouwt als de Zuilen van Heracles, en situeert Atlantis in de Atlantische oceaan.

 


1310

-Op deze eigentijdse kaart is te zien dat de Azoren, Madeira en de Canarische eilanden verbonden zijn door onderzeese plateaus waarvan er enkele percies in het gebied liggen waar men het verzonken land veronderstelde: eens de bergtoppen van Atlantis, het achtste continent. (Uit: Atlantis van Charles Berlitz)


11
-Voorts werd Atlantis nog gesitueerd op de Canarische Eilanden, voor de kust van Marokko, de Bermudadriehoek en de West-Indische eilanden Cuba, Haïti en Portorico.
12
afb. 1. Atlantis zoals beschreven in de Platotekst
afb. 2. Atlantiskaart van Athanasius Kircher
afb. 3. Atlantiskaart van Bory de Saint-Vincent
afb. 4. Atlantiskaart van Ignatius Donnelly
afb. 5. Koloniën van Atlantis, Ignatius Donnelly
afb. 6. Atlantiskaart van Kampanakis
afb. 7. Atlantis, Paul Schliemann
afb. 8. Atlantis, Vasilis Pashos, 1977
afb. 9. Atlantiskaart van Otto Muck
afb. 10. Middenatl. rug, Kaart van Nasa.

afb. 11. Atlantiskaart van Berlitz.
afb. 12. Kaart met diverse Atlantislocaties
afb. 13. Kaart uit Blake en Mortimer


< terug